Röportaj: Yaprak Özer
“Eskiden buralar göz alabildiğine dutluktu…” diyen bir büyüğünüz mutlaka olmuştur. Aslında dutun ana vatanı Çin. Bizans imparatorluğu Çin’deki dutlara ulaşabilmek için çok çaba sarf etmiş, bu uğurda giden elçilerin kellesi uçmuş. Ama dut için her şey feda…
Tijen Ziyal, Immunflex firmasının kurucusu. İstanbullu bir mimar, yıllarca kariyerini icra etmiş. Bilmediği son derece spesifik bir alana yelken açacak kadar cesur; beyaz duta tutkun. Erzincan’ın Eğin olarak bilinen, bugün Kemaliye diye anılan güzel ilçesinde, yalnızca o bölgede yetişen beyaz duttan gıda ve kozmetik ürünleri üretiyor…
Dut hakkında anlattıkları hem şaşırtıyor hem öğretiyor:
“…Hindistan’da inekler kutsal, halk protein ihtiyacını yeterince karşılayamadığı için dut yaprağı bazı eyaletlerde devlet eliyle ekmek yapımında kullanılıyor…”
“…Beyaz dutla uğraşmaya başladığımız zaman, araştırdıkça şaşkınlığımız büyüdü. Dut unundan yaprak çayına… yaprak çayından yaprak tozuna… pekmeze kadar ürün var…”
“…Dut yaprağının en önemli özelliklerinden biri; hücre yenileyici olması. Yapraktaki protein miktarı çok önemli ve özel. Vegan besleniyorsanız, sporcuysanız, çok özel, çay olarak ya da toz olarak tüketebiliyorsunuz. Sağlıklı kilo vermenizden, sağlıklı beslenmenize kadar pek çok faydası var. Yaprak yine C vitamini zengini, antioksidan, B1 ve D vitaminlerini de barındırıyor…”
“…Beyaz dut meyvesi antioksidan özelliğiyle bağışıklığımız için önemli, mineralleri çok zengin. Potasyum, kalsiyum, fosfor, magnezyum ve demir içeriyor. Bunlar insan sağlığı özellikle kadınlar ve büyürken çocuklarımız için çok önemli…”
“…Dut yaprak tozunu sıcak suyla belli bir oranda karıştırdığınız zaman bir jel elde ediyorsunuz. Tamamen yumurtanın bağlayıcılığı ile eşdeğerdir. Vegansanız ya da yumurtadan hoşlanmıyorsanız, sadece dut yaprak tozu ile hem vitaminli, mineralli hem de bağlayıcı olarak yumurta yerine de kullanabileceğiniz inanılmaz ürünler var. Gastronomi dünyası için bile başlı başına bir devrim…”
Söyleşimiz youtube’da dinlemek isteyenler Spotify’a, okumak isteyenler Yaprak Özer Blog’a davetli.