Antioksidan gıdalar, serbest radikalleri nötralize ederek vücudu korumaya yardımcı olur. Oksidasyona karşı koruma sağlayan gıdaların çoğu böbrek sağlığıyla ilgili sorun yaşayan kişilerin beslenme programlarına dahil edilir.
- Kırmızı dolmalık biber
70 g kırmızı dolmalık biber, yaklaşık 1 mg sodyum, 88 mg potasyum, 10 mg fosfor, folik asit, likopen ve C, A, B6 vitaminlerini içeren, lezzetli ve lif kaynağı bir sebzedir.
- Lahana
70 g lahana, yaklaşık 6 mg sodyum, 60 mg potasyum, 9 mg fosfor; K, C, B6 ve folik asit içerir. Turpgillerden, zengin lif kaynağı bir sebze olan lahana, fitokimyasallar ve serbest radikalleri zarar vermeden önce parçalayan kimyasal bileşiklerle doludur.
- Karnabahar
120 g haşlanmış karnabaharda yaklaşık 9 mg sodyum, 88 mg potasyum, 20 mg fosfor, C vitamini ve folat bulunur. Turpgillerden olan karnabahar, iyi bir lif kaynağıdır. Ayrıca karaciğerin hücre zarlarına ve DNA’ya zarar verebilecek toksik maddeleri nötralize etmesine yardım eden bileşikler olan indoller, glukozinolatlar ve tiyosiyanatlarla doludur.
- Sarımsak
1 diş sarımsakta yaklaşık 1 mg sodyum, 12 mg potasyum, 4 mg fosfor ve C vitamini bulunur. Sarımsak dişlerde plak oluşumunu önlemeye yardımcı olur, kolesterolü düşürür ve iltihabı azaltır.
- Soğan
120 g soğanda yaklaşık 3 mg sodyum, 116 mg potasyum, 3 mg fosfor bulunur. Allium ailesinin üyesi ve birçok pişmiş yemekte temel bir tatlandırıcı olan soğan, ona keskin kokusunu veren kükürt bileşikleri içerir. Flavonoidler ve kuersetin açısından zengindir. Karbonhidrat, yağ ve protein metabolizmasına yardımcı bir mineral olan krom kaynağıdır.
- Elma
1 orta boy kabuklu elma yaklaşık 158 mg potasyum, 10 mg fosfor, magnezyum, kalsiyum, demir ve C vitamini içerir. Elma, kolesterolü düşürür, kabızlığı önler, kalp hastalıklarına karşı korur. Lif ve iltihap önleyici bileşikler bakımından zengindir.
- Kızılcık
1/2 bardak kızılcık suyu yaklaşık 3 mg sodyum, 22 mg potasyum, 3 mg fosfor içerir. 1/4 su bardağı kızılcık sosunda 35 mg sodyum, 17 mg potasyum, 6 mg fosfor bulunur. Bu keskin ve lezzetli meyve, bakterilerin mesane duvarına yapışmasını önleyerek mesane enfeksiyonlarına karşı koruma sağlar. Mideyi ülsere neden olan bakterilerden korur. Gastrointestinal kanalın astarını koruyarak sağlığını destekler.
- Yaban mersini
1/2 fincan taze yaban mersininde 4 mg sodyum, 65 mg potasyum, 7 mg fosfor, C vitamini ve manganez bulunur. Lif kaynağı yaban mersinine mavi rengini veren antosiyanidinler, iltihaplanmayı azaltan doğal bileşiklerle doludur. Beyni yaşlanmanın bazı etkilerinden korur.
- Ahududu
1/2 su bardağı ahudududa yaklaşık 93 mg potasyum, 7 mg fosfor, manganez, folat, B ve C vitaminleri bulunur. Ahududu, hücre hasarını önlemek için vücuttaki serbest radikalleri nötralize etmeye yardımcı ellagic asit, antosiyanin ve flavonoid içerir. Mükemmel bir lif kaynağı olan ahududu, kanser hücresi büyümesini ve tümör oluşumunu engellemeye yardımcı özelliklere sahiptir.
- Çilek
5 orta boy taze çilek yaklaşık 1 mg sodyum, 120 mg potasyum, 13 mg fosfor, manganez, antosiyanin, ellagitanin ve C vitamini içerir. Lif bakımından zengindir. Kalbi korumasının yanı sıra anti-kanser ve anti-inflamatuar bileşenlere sahiptir.
- Kiraz
1/2 fincan taze kiraz yaklaşık 160 mg potasyum, 15 mg fosfor, kalsiyum, demir, magnezyum ve C vitamini içerir. İltihabı azaltır. Kalbi koruyan antioksidan ve fitokimyasallarla doludur.
- Kırmızı üzüm
1/2 su bardağı kırmızı üzüm yaklaşık 1 mg sodyum, 88 mg potasyum, 4 mg fosfor, flavonoid, resveratol içerir. Oksidasyonu önler, damarları gevşetir, iltihabı önler.
- Yumurta akı
2 yumurtanın akında yaklaşık 7 gram protein, 110 mg sodyum, 108 mg potasyum, 10 mg fosfor bulunur. Yumurta akı saf protein kaynağıdır.
- Balık
85 g somonda yaklaşık 50 mg sodyum, 368 mg potasyum, 274 mg fosfor ve omega-3 bulunur. Balık, yüksek kaliteli protein ve anti-inflamatuar yağlar içerir. Balıktaki sağlıklı yağlar, kalp hastalığı ve kanser gibi hastalıklarla savaşmaya yardımcı olur. LDL kolesterolü düşürür ve HDL kolesterolü yükseltir.
- Zeytinyağı
1 yemek kaşığı zeytinyağında yaklaşık 1 mg’dan az sodyum, 1 mg’dan az potasyum, kalsiyum ve demir bulunur. Harika bir oleik asit kaynağıdır. İltihabı ve oksidasyonu önleyen polifenoller ve antioksidan bileşikler açısından zengindir.
Kaynak: https://welleating.medium.com/