Dün ne yediğimi bile hatırlamıyorum diyenlerden misiniz? İşte size hem lezzetli hem de hafızanızı güçlendirecek içecekler…
Sonu gelmeyen yapılacaklar listesi, daha da yoğun bir hal alan çalışma temposu derken her geçen gün zihninizi toparlamakta biraz daha mı zorlanır hale geliyorsunuz? Ya da hafızanızın güçsüz olmasından mı yakınıyorsunuz? Belki de aradığınız çözüm mutfağınızda saklıdır!
Bildiğiniz milkshake’leri unutun!
İçerdiği yağ asitleri ve bilişsel gerilemeyi yavaşlatan E vitamini sayesinde unutkanlıkla savaşınızda size gerekli desteği verecek olan kuruyemişleri içeceklerinizde kullanmaya ne dersiniz? Hafızayı güçlendirmeye katkıda bulunan ceviz, fındık, badem, yer fıstığı, susam, ay çekirdeği ve keten tohumu ile farklı içecekler hazırlayabilirsiniz. Bunun için sevdiğiniz kuruyemişleri istediğiniz ölçüde bir rondoda çekin daha sonra bu toz karışımını süte ilave edin. Süt yerine tercihinizi az miktarda sulandırılmış yoğurttan kullanarak kendinize enfes bir milkshake de hazırlayabilirsiniz.
Meyve sularının dayanılmaz cazibesine kapılın!
Prof. Dr. Neriman İnanç, pırıl pırıl bir hafızaya sahip olmak istiyorsak eşsiz bir A, C ve E vitamini kaynağı olan meyvelerden yararlanmak gerektiğini kaydediyor. Tabii mevsiminde olmak koşuluyla. Meyvelerde ve meyve sularında bulunan flavonoid ve resvetarol gibi polifenollerin sinir hücrelerini korumanın yanı sıra beyindeki kan akışını, hafıza, öğrenme ve bilişsel performansı artırdığının altını önemle çizen İnanç, flavonoidlerin ayrıca, beyin hücrelerinin hasarını engellediğine de işaret ediyor. “2018 tarihli bilimsel bir makalede, turunçgillerde bulunan flavonoidlerin, beynin hücre sağlığını korumaya diğer flavonoidlerden daha yüksek oranda yardımcı olabildiği, algı, hatırlama, düşünme gibi fonksiyonlar üzerinde olumlu etkilerin ortaya çıkmasına yardımcı olabildiği bildirilmiştir” diyen Neriman İnanç, yapılan çalışmalar sonucunda belirli bir ölçüde portakal suyu tüketiminin, bireylerin psikomotor hızında, dikkat işlevinde ve uyanıklığında artış sağlandığına da vurgu yapıyor. O halde ne yapıyoruz? Elma, portakal, mandalina, nar, greyfurt, havuç gibi meyve ve sebzelerden en sevdiklerimizi sıkıp afiyetle düzenli olarak tüketiyoruz.
Egzotik tatlara da açık olun!
Çin’in tüm dünyaya armağanı olan ginkgo biloba çayı da hafıza üzerinde birebir etkili. Çin’in doğusunda yetişen ginkgo ağacı yapraklarından yapılan ginkgo biloba çayı, kan dolaşımını hızlandırarak beyne daha fazla miktarda oksijen gitmesini sağlıyor. Beynin glikozu kullanma yetisini artıran ginkgo biloba çayı, sinir uyarılarının hızlanmasına neden olarak kısa vadeli belleğin gelişimine katkıda bulunuyor.
Beynin yoldaşı: biberiye çayı
Hafızayı güçlendirmesinin yanı sıra konsantrasyonu da artıran biberiye çayı, beyne ve kalbe daha fazla oksijenin ulaşmasına yardımcı olur. Peki bu şifalı bitkinin çayını nasıl yapacaksınız. Çok basit! İki fincan suya iki çay kaşığı biberiye yaprağını koyup 5-10 dakika kaynatın. Daha sonra bir 5 dakika dinlenmesi için bekletin. Eğer tatlı olarak kullanmaktan yanaysanız 1 çay kaşığı bal kullanabilirsiniz.
Derleme kaynak: