Sebze, meyve ya da bitkiler… Bağışıklık sistemimizi güçlendiren doğal ürünleri sadece hastalık zamanlarında değil düzenli olarak tüketmek güzel yaşamın anahtarı. Sayısız faydalarıyla bu besinler aslında elimizin altında, kontrollü tüketildiklerinde ihtiyacımız olan değerleri bizlere sunuyorlar.
Buğday Çimi
Bir küçük çay bardağı kadar ezilmiş ya da suyu çıkarılmış buğday çiminin 1,5 kg yeşil yapraklı sebze kadar besleyici olduğunu biliyor muydunuz? Mutfağınızda küçük bir saksıya yer açarak yetiştireceğiniz buğday taneleri çimlenerek size zindelik ve sağlık verecektir.
Nasıl yetiştireceksiniz? Dilediğiniz miktar buğdayı bir kaseye koyup üzerini geçecek kadar su ekleyin. İki gün boyunca karanlık ve sıcak bir yerde suyu azaldıkça ekleyerek buğdayların suyu iyice emmesini sağlayın. İkinci günün sonunda buğdayların sarı sarı çimlenmeye başladığını göreceksiniz.
Temiz bir toprağı yayvan bir kaba serin, üzerine şişmiş buğdayları serpiştirin. Toprak kullanırsanız bu sayede fazladan besin alan buğdayın çimi daha da yararlı hale gelebilir. Dilerseniz buğdayları topraksız olarak da yetiştirebilirsiniz. Bir sprey yardımıyla toprağı ve buğdayları hafifçe ıslatın. Üzerine bir ince kat toprak örterek son kez sprey yardımıyla toprağa nem verin. Her gün günde üç kere nemlendirin.
Buğday çimleri yaklaşık 10 ya da 12 cm boyuna ulaştığında azar azar kesebilirsiniz. Buğday çimlerini havanda çok az suyla ezerek dövün, ezildiğinde birkaç damla limon ekleyip tekrar dövün. Homojen bir kıvam aldığında kullanıma hazırdır.
- Amino asit, klorofil, mineral ve vitaminler yönünden zengin olan buğday çimi suyu vücuda sayısız yarar sağlıyor, pek çok mikrop ve enfeksiyondan korunmasına yardım edip, bağışıklık sistemini güçlendiriyor.
- Alkalin değerleri ve besleyici madde bakımından zengin olması nedeniyle detoks diyetlerinde de tavsiye ediliyor.
- İçeriğinde bulunan selenyum, tiroid bezlerini düzenlemeye ve sağlıksız tiroidleri etkisiz hale getirmeye yardımcı oluyor.
- Karaciğeri koruyor, hücreleri güçlendiriyor.
- İçindeki A ve C vitamini sayesinde soğuk algınlığından koruyor.
- Yaklaşık 200 ml keçi sütüne eşdeğer miktarda A vitamini içeriyor.
- Bol miktarda E vitamini içerdiği için cildi güzelleştiriyor.
Ekinezya mucizesi
Bu mucizevi özelliklere sahip bitki aslında papatya ailesini bir üyesi. Özellikle mevsim geçişlerinde bağışıklık sistemini güçlendirmek için önerilen ekinezya kurutulmuş olarak, sıvı öz halinde ya da hap şeklinde alınıp tüketilebiliyor.
Üst solunum yolu rahatsızlıklarında takviye olarak önerilen ekinezya, tarih boyunca ağırıları azaltma amaçlı kullanılmış.
Vücudu toksinlerden arındırma ve hastalıklara karşı direnç sağlama konusunda etkisi bir çok araştırmaya konu olan ekinezya, kış aylarında daha sık görünen mevsimsel grip ve soğuk algınlığı tedavisine yardımcı oluyor. 30’lu yıllarda sık görünen Şarbon hastalığının tedavisinde de kullanılan ekinezya antiseptik özelliğiyle vücuttaki mikroplarla savaşmaya destek olmaktadır.
Bakır, magnezyum, demir, sodyum mineralleriyle A, C ve B2 vitaminleri ekinezyanın gücünü borçlu olduğu bileşimler.
Enfeksiyon önleyici gücü ve vücudun direncini artırmasıyla doğal antibiyotikler arasında gösterilen ekinezya cilt sağlığından ağız sağlığına, sindirim sisteminden yüksek ateşe farklı rahatsızlıkların tedavisinde öneriliyor.
Tabii her konuda olduğu gibi ekinezya tüketiminde de aşırıya kaçmamak ve ölçülü kullanmak gerekiyor. Hamilelerin ve emziren annelerin kullanması önerilmiyor, sürekli kullanılan düzenli ilaç kullananların ise uzmana danışarak tüketmeleri öneriliyor.
Ekinezya Çayı: Yaklaşık 1 tatlı kaşığı kurutulmuş ekinezyayı 1 su bardağı sıcak suya koyup 4-5 dakika demlendirip içebilirsiniz. Karaciğer ve böbrek sorunları olanlarla diyabet hastalarının ekinezya çayı içmesi önerilmiyor.
Rengi iştah kabartıyor: Mürdüm Eriği
Ağustos ve eylül aylarında olgunlaşmaya başlayan ve olgunlaştıkça tadı artan mürdüm eriği sağlığa faydalarıyla bağışıklığı güçlendirmek için öneriliyor.
- Yüksek C vitamini içeriğiyle bağışıklık sistemimizi güçlendirir.
- Glisemik endeksi düşük olduğu için kan şekerini olumsuz etkilemez.
- Magnezyum ve potasyum deposudur.
- Vücudun direncini artırır.
- Alternatif tıpta en sık kullanılan meyvelerden biri.
- Güçlü bir antioksidan, mutluluk hormonları artırarak stresi azaltmaya yardım ediyor.
- Kan yapıcı özelliği bulunuyor.
- Reçel, marmelat olarak da tüketilmeye uygundur.