Greyfurt, portakal, mandalina, limon… Kış günlerinde C vitamini deposu doğal yiyecekler beslenme listemizin ilk sırasında kendine yer buluyor.
Antioksidan turunçgillerin mevsimi
Narenciye ailesinin tüm üyeleri C vitamini olarak bildiğimiz askorbik asit içeriyor. Güçlü bir antioksidan olan askorbik asit yaşlanma karşıtı ve bağışıklık sistemine destek.
Depolanmıyor
Fazla miktarda alınan C vitamini vücutta depolanmıyor. Yani hasta olduğumuzda bir kilogram portakal yemek iyileşmemizi hızlandırmıyor. İyi haber; günlük alınması gereken miktardan fazlasını alırsak vücuda çok zarar vermiyor.
Aç karnına tüketmemeli
Askorbit asit yararlı olmasına yararlı ancak midenin asit dengesini bozabilir. Bu nedenle C vitamini içeren greyfurt, limon, portakal, mandalina, kivi gibi besinleri aç karın ile tüketmek pek sağlıklı değil.
Damar sertliğine karşı C vitamini
Düzenli olarak C vitamini alan kişilerde damarlar genişlediği için kan dolaşımı kolaylaşıyor. Böylece damar sertliği de önlenmiş oluyor.
Demir emilimini artırıyor
Vücuda demir almak kadar demirin emilimini sağlamak da önemli. C vitamini bu anlamda demirin en iyi arkadaşı. Örneğin nefis bir bifteğin yanında bol limonlu bir salata yemek ve taze sıkılmış portakal suyu içmek demir emilimini kolaylaştırıyor.
Beyin, göz ve kan hücrelerini besliyor
Gözün kristal tabakası için önemli olan C vitamini, beyaz kan hücreleri, hipofiz bezi ve beyin için de yararlı. Katarakt oluşumunu da engellediği biliniyor. Her gün C vitamini içeren besinlerden tüketmek önemli.
Suda çözünüyor
Suda çözünen bir vitamin olan C vitamini hemen hemen bütün memeli canlıların ihtiyaç duyduğu bir enzim. Bu nedenle C vitaminiyle beraber bol sıvı almak, özellikle de su tüketmek hem sindirilmesi hem de yararlarının artırılması için çok önemli.
Dikkat!
Tansiyon ilacı kullanan hipertansiyon hastalarının greyfurt tüketmesi önerilmiyor. Çünkü bu meyve tansiyon düşürücü etkiye sahip.
Günlük ihtiyacın ne kadarını karşılıyor?
(100 gr/gün)
Cennet hurması: %16,7
Mango: %30,8
Lime: %32,3
Mandalina: %42,2
Limon: %44,4
Greyfurt: %50
Portakal: %66,7
Papaya: %68,7
Liçi: %79,4
Kivi: %200
Günde ne kadar C vitamini alınmalı?
7 – 12 aylık bebekler: 30 – 50 mg
1 – 3 yaş: 15 – 35 mg
4 – 8 yaş: 25 – 50 mg
9 – 13 yaş: 45 – 75 mg
14 – 19 yaş: 65 – 75 mg
Yetişkinler: 75 – 90 mg
Hamileler: 80 – 100 mg
Emzirenler: 115 – 120 mg
C vitaminli sebzeler
- Maydanoz
- Taze rezene
- Yeşil biber
- Kırmızı biber
- Kırmızı lahana
- Tere
- Roka
- Karnabahar
- Brokoli
- Taze fasulye
- Tatlı patates
- Bezelye
- Soğan