Hem çalışan hem de süt veren anne olmak fedakarlık isteyen bir süreci tanımlıyor. Bu dönemde hem bebeğinize yetebilmek hem de kariyerinize devam edebilmek için bazı pratik bilgiler yaşantınızı kolaylaştırabilir.
Süt sağımı
- Öncelikle süt izinlerinizi, iş yerinizle konuşarak bir disipline sokun.
- İşe başlamadan önce kendinize güçlü bir elektrikli pompa alın.
- İşe başlamadan bir ay önce süt sağmaya başlayarak stoklayabilirsiniz.
- Aradığınız daha iyi bir süt sağma performansı ise hastane tipi makineleri kiralamanız mümkün.
- Süt sağarken bebeğinizin resmini görebileceğiniz bir yere koyun ve rahatlayın.
- Göğüs pedi ya da mendil kullanarak akan sütlerin çamaşırınızı ya da giysilerinizi kirletmesine izin vermeyin.
- Düzenli aralıklarla süt sağın.
- Süt saklarken “3” kuralını unutmayın: Oda ısısında 3 saat, buzdolabında 3 gün, derin dondurucuda ise 3 ay süreyle sütünüzü saklayabilirsiniz. Bu süreler değişik kaynaklara ve hatta ülkeden ülkeye farklılık gösterebiliyor.
- İşe giderken, sağım yapacağınızda kolayca açabileceğiniz gömlek gibi kıyafetleri giyin.
- Stresten uzak durun.
Bunlara dikkat!
- Tatlının süt artırdığına dair inanışlar olsa da bunu doğrulayan bilimsel bir çalışma bulunmuyor. Üstelik tatlı size kilo aldırır. Sütünüzü daha verimli ve besleyici hale getiren aldığınız nitelikli gıdalar ve sıvılardır.
- Sebze, meyve, protein, yoğurt, peynir gibi kalsiyumlu gıdalar ve kompleks karbonhidratları dengeli şekilde tüketin.
- Dereotu, maydanoz, brokoli, Brüksel lahanası gibi yeşil yapraklı gıdaları bolca tüketin.
- Emzirirken ve emzirdikten sonra bol su için. Günde 3 litre su tüketimi süt üretiminizi artırır.
- Acıktıkça yemelisiniz çünkü süt sağarken ya da emzirirken bolca kalori kaybediyorsunuz. Yani boşuna acıkmıyorsunuz. Günde en az üç öğün yemeniz gerekiyor.
Uzak durun
- Çiğ ya da az pişmiş etler, balıklar (Çiğ köfte, suşi)
- Pastörize edilmemiş süt
- Açıkta satılan peynirler ve süt ürünleri
- Kabuklu deniz canlıları
Hamilelikte olduğu gibi emzirme döneminde de olası enfeksiyon ve gıda zehirlenme risklerini bertaraf etmek için bakteriyel açıdan son derece zengin olan bu gıdalardan uzak durmaya çalışın. Yedikleriniz doğrudan bebeğinizi etkileyeceği için hamilelik öncesinde keyifle tüketmiş olsanız dahi bu gıdalardan göreceğiniz en ufak zarardan bebeğiniz de mağdur olabilir.
Kaynak:
https://www.neufmois.fr/mon-bebe/1263-allaitement-tout-savoir-sur-lallaitement-maternel
http://www.parenting.com/article/breastfeeding-working-moms
http://www.lansinoh.com.tr/onerilerimiz/anne-sutu-nasil-saklanir