Yazı ve tarif: Cansu Coşkun
Karantina ile geçen neredeyse 1 yıldan hiç şüphe yok ki birçoğumuz iyi birer aşçı, hiç olmazsa çok iyi birer ‘’sunumcu’’ olarak çıktık. Öyle ya, dışarıda yemek yemenin en iştah açıcı tarafı lezzeti kadar özenli ve süslü tabaklarıydı. Hal böyle olunca dışarıdaki her şeyi eve taşıma çabamıza, süslü ve güzel tabaklar da dahil oldu. Ben de bu tarifimde sizlere yapması oldukça basit olan bir öğünün, nasıl böylesine cici bir tabağa dönüşebildiğini anlatıyor olacağım.
Öncelikle tarifin her elementini ayrıca hazırlayıp evde bulundurmakta fayda var. Özellikle sağlıklı ve keyifli beslenmek konusunda hevesli iseniz. Bana göre güzel bir Chia Puding mutlaka yan lezzetlerle desteklenmeli, öyle ya tek başına tüketince son derece ruhsuz bir gıda olup, insanı sağlıklı beslenmeye çalışmaktan veya diyet yapmaktan soğutabiliyor. Benim yakıştırdığım eşlikçiler ise genelde herhangi bir kırmızı meyvenin reçeli, fıstık-kaju veya badem ezmesi, biraz taze meyve ve granola. Tabii konu sağlıklı beslenme olunca, her birinin ev yapımı ve şekersiz olması çok önemli bir husus. Reçel dediğimize bakmayın, aslında kendisi yalancı bir reçel; fakat son derece tatmin edici ve lezzetli, deneyince siz de göreceksiniz. Ben bu tarifimde biraz frambuaz, az da yaban mersini ile yapmayı tercih ettim. Fakat siz başka bir kırmızı meyve ile de deneyebilirsiniz, mesela böğürtlen harika olur. Ezmeye gelince, yine en iyisi evde yapmaktır, fakat yemişleri çekebileceğiniz güçlü bir mutfak robotunuz yoksa veya hiç zahmetine girmek istemiyorsanız da çok ama çok lezzetli ve doğal ezmeler üreten yerli markaları deneyebilirsiniz! Granola da aynı şekilde birçok yerli üretici tarafından layığı ile üretilip, alıcısına ulaştırılıyor, fakat benim yine de en sevdiğim ve tercih ettiğim ev yapımı granola’m. Bu tarifte de kendisini kullandım. Onun tarifini de ayrıca sizlerle paylaşıyor olacağım…
Chia Pudding Malzemeleri:
– 4 yemek kaşığı Chia tohumu
– 1 çay bardağı Hindistan Cevizi sütü (veya alternatif hayvansal ve bitkisel bir süt)
– 2 yemek kaşığı Hindistan Cevizi yoğurdu veya süzme yoğurt
– 1 çubuk vanilya çubuğu (opsiyonel)
– 1 çay kaşığı bal veya Agave veya Akçaağaç şurubu
Şekersiz Frambuaz Reçeli Malzemeleri:
– 1 su bardağı frambuaz ve yaban mersini
– 1 yemek kaşığı Chia tohumu
– 1 yemek kaşığı bal veya Agave veya Akçaağaç şurubu
Chia Puding için eğer kullanıyorsanız vanilya çubuğunu bir kesme tahtası üzerinde tam ortadan keserek yine aynı bıçak ile içindeki vanilya tanelerini kazıyıp, bu taneleri diğer tüm malzemeler ile bir kapta iyice karıştırdıktan sonra ağzı kapalı bir şekilde tercihen en az 2-3 saat beklemeye alın. Ben genelde gece yatmadan karışımımı hazırlar, sabahta hazır tüketirim. Ne kadar iyi beklerse kıvamı o kadar güzel olur. Ayrıca vanilya çubuğu olmayanlar ama yine de pudinge tat vermek isteyenler, tariften diğer tatlandırıcıyı çıkarıp, sütü direkt yarım muz veya 1 dolgun hurma ile robottan geçirip chia ve yoğurt ile birleştirebilirler. Vanilya çubuğu kullanacaklara tüyom ise içini kazımış olduğunuz vanilya çubuklarını çöpe atmayıp, tüketirken çıkarmak üzere chia-süt-yoğurt karışımının içinde bekletmeniz. Böylece vanilya tadı çok daha baskın olacak. Reçeli hazırlamak ise çok basit ve kısa, tüm malzemeleri bir tavada meyveleri ezerek orta ateşte 15 dakika kadar pişirin. Tatlandırıcı olarak bal kullanıyorsanız, altını kapadıktan sonra reçele ekleyip karıştırın, zira balı pişirmek yapısında olumsuz değişikliklere sebep olur. Altını kapatıp 5 dakika beklettikten sonra reçeliniz de hazır olacak.
Gelelim yazının en başında bahsetmiş olduğum, elementleri bir araya getirme kısmına. Burada yaratıcılık size kalmış! Ben resimde gördüğünüz gibi kat kat Chia pudingi, reçel ve fıstık ezmesi kullandım. En üste ise görsel amaçlı biraz fıstık ezmesi, biraz reçel koyup üzerini karışımın içinden çıkardığımda yine atmamış olduğum vanilya çubuğu, yaban mersini ve böğürtlen ile süsledim. Servisi ise ev yapımı Granola ile tamamladım. Tabaktaki fırça darbesine gelince, kendisi bir mutfak fırçası yardımıyla tabağa sürülmüş frambuaz ile rondodan çektiğim süzme yoğurt… Son aşamada süslemelere doyamayıp bir de aslen ayva tatlısı için kullanılan kızamık şekerini tabağın üzerine rendeledim!
Bizler ve sevdiklerimiz sağlıklı isek içinde bulunduğumuz bu duruma hayıflanmadığımız ve şükrettiğimiz, evimizi eğlenceli hale getirebilmek için türlü türlü yollar icat ettiğimiz, tarihe geçecek bu zamanlarda, benim de kendimi kendimce eğlendirme yolum budur! Bir şefin elinden çıkmış gibi gözüken tabaklar için ihtiyacınız olan tek şey yaratıcılığınız, sonrası görüldüğü üzere bir süzme yoğurttan bile çıkıyor