Tarif ve fotoğraf: Cansu Coşkun
Çikolata, portakal ve deniz tuzu ikili ya da ayrı ayrı çok sevilerek tüketilse de, üçünün birden kullanıldığı tarif oldukça azdır. Yabancı bir yemek kitabından ilham alarak yaptığım bu tart, üç tadı beraber harmanlayıp, yoğun bir lezzette buluşturuyor. Hazır bahar kapıdayken, yenilebilir çiçekler ve kurutulmuş portakallı süslediğim bu su bazlı tart, haftasonları için hafif beslenmeyi seven ama yoğun çikolata tadından da vazgeçemeyenlerin imdadına yetişiyor. Yanında dondurmayla tüketmenizi de ayrıca öneririm.
Malzemeler
Taban için:
Kalıbı yağlamak için hindistan cevizi yağı
300 gr hurma veya kuru incir
1 tatlı kaşığı deniz tuzu
1 yemek kaşığı kakao
1 adet portakal kabuğu rendesi
Yarım çay bardağı portakal suyu
200 gr keten tohumu, chia, kabak çekirdeği, ay çekirdeği, susam karışımı (içlerinden 3-4 çeşit seçilebilir)
Ganaj için:
200 gr (en az %70 olmak üzere) kıyılmış bitter çikolata
200 gr kaynamış su
2 yemek kaşığı akçaağaç şurubu (bal veya agave de kullanılabilir)
1 adet vanilyanın özütü ( tercihe bağlı)
1 tatlı kaşığı deniz tuzu
Yapımı
24 cm bir tart kalıbını hindistan cevizi ile yağlayın. Kalıbın tabanını aynı ölçülerde kestiğiniz pişirme kağıdı ile kaplayın.
Taban için kuru incir veya hurmalarınızı sıcak suda 10 dakika bekletin ve ardından çekirdeklerini alarak , deniz tuzu, kakao, portakal kabuğu ve suyu ile rondodan geçirin. Yumuşak bir kıvam elde ettikten sonra içine yine rondodan çekilmiş çekirdek ve tohumlarını ekleyip bir kere daha hepsini beraber çekin. Bu karışım ile tart kalıbınızın taban ve kenarlarını kaplayın, eşitçe yayın. Düzgünce yaydıktan sonra parmaklarınız veya bir kaşığın arkası ile bastırarak kenarları ve tabanı düzleyin. Buzdolabında soğutmaya alın.
Ganaj için kıyılmış çikolatayı büyük bir kaba alın ve içine kaynamış suyu, akçaağaç şurubunu veya kullanacağınız diğer tatlandırıcı, kullanacaksanız vanilya özütünü ve son olarak deniz tuzunu ekleyin. Homojen oluncaya dek karıştırın. Buzdolabından aldığınız tart tabanının içine dökün ve tekrardan 1 saat olmak üzere buzdolabında dinlendirin.
Servis etmek için, benim yaptığım gibi üzerine kurumuş portakal dilimleri, deniz tuzu ve yenilebilir çiçekler koyabilirsiniz. Buzdolabında 1 hafta içinde tüketebileceğiniz gibi servis ettikten sonra kalan miktarı buzluğa atarak 1 aya kadar saklayabilirsiniz. Afiyet olsun.