Kimse yaşlanmaktan hoşlanmaz. Daha hızlı yaşlanmaya neden olan günlük alışkanlıklarımızdan bazılarını yöneterek bu süreci yavaşlatabiliriz.
Yaşlanma, hepimizin yüzleşmesi gereken bir dönüşüm. Daha genç görünmek için pahalı cilt bakımı ve güzellik ürünlerine yönelip çeşitli müdahale yöntemleri uyguluyoruz. Oysa vücudu ve sağlığı etkileyen en önemli faktörler günlük alışkanlıklardır.
- Uykuda Yan Yatmak
Yatağa yatış pozisyonunuz rutin bir alışkanlıktır. Sağlığınızı ne şekilde etkilediğini fazla düşünmeden yatarsınız. Düzenli uyku pozisyonları, vücudunuz üzerindeki en güçlü etkilerden birine sahiptir.
Araştırmalara göre, yan yatarak uyumak, yüzünüzü yastığa bastırarak yüzde bozulmaya ve zamanla kırışıklıklara neden olur. Bu kırışıklıklar, tekrarlama nedeniyle, kötüleşme eğilimindedir. Uyumanın, iyi dinlenmenin ve genç hissederek uyanmanın en iyi yolu sırt üstü yatmaktır.
- Düzenli Güneş Koruyucu Krem Kullanmamak
Güneşin ultraviyole ışınlarına aşırı maruz kalmak, cilt hücrelerine zarar vererek, yaşlanmayı %80 oranında artırır. Yüzünüz kırışma, kuruluk, sarkma ve lekeli pigmentasyon gibi yoğun belirtiler göstermeye başlar. Cildiniz daha yaşlı, kırışık ve kuru görünür.
Düzenli olarak hem UVA hem de UVB’yi engelleyen, geniş spektrumlu bir güneş kremi kullanan kişilerin, cilt yaşlanması yüzde 24 yavaşlar.
- Fazla Şeker Tüketmek
Şeker sizi daha hızlı yaşlandırabilir. Sağlık için optimum ölçüde tüketilmesi tavsiye edilir.
Bir grup araştırmacı, farklı kan şekeri seviyelerine sahip 602 kişinin fotoğrafına bakarak yaşlarını tahmin etmeye çalıştı. Genel olarak, daha yüksek şeker seviyelerine sahip kişilerin daha yaşlı göründüğünü buldular.
Kontrolsüz tüketilen şeker, zamanla vücudunuzda kırışıklıklar ve sarkan cilt de dahil olmak üzere spesifik yaşlanma etkileri üretir. Bu sürece glikasyon adı verilir. Şeker, cilt hücrelerine zarar veren ve yaşlanma sürecini hızlandıran tehlikeli serbest radikallere dönüştürülür.
- Kalitesiz Uyku
Uyku zihin ve bedeni güçlü tutmak için çok önemlidir. Gecelik 7-9 saat arası uyku standardını tutturmamak, yaşlanmanın hızlanmasına neden olabilir. Yaşlı yetişkinlerde, tek bir gecelik yetersiz uyku bile vücut hücrelerini daha hızlı yaşlandırır.
Daha sağlıklı bir vücut için, saatlerce uyumaktan çok, uyku kalitesi de önemli. Çünkü kaliteli uykudan kendinizi mahrum bırakmak yaşlanmayı etkiler, belirtileri hızlandırabilir ve cildin gece kendini onarma yeteneğini zayıflatabilir.
- Elektronik Cihazlara Aşırı Maruz Kalmak
Bu çağda, işlerimizin çoğu çevrimiçi veya mobil cihazlarla yapılıyor. Birçok insan dijital bir cihazın önünde günde altı saatten fazla zaman harcıyor. Bu da mavi ışıktan kaçmayı gerçekten zorlaştırıyor. Araştırmalar, mavi ışığın, hücre küçülmesi ve ölümü dahil olmak üzere, cilt hücrelerinde değişikliklere yol açabileceğini gösteriyor. Bu nedenle dermatologlar telefonlardan, tabletlerden veya bilgisayar ekranlarından yayılan ışığa aşırı maruz kalma konusunda bizi uyarıyorlar.
Araştırmalara göre, elektronik cihazların yaydığı mavi ışık, cilt katmanlarında güneşin UV ışınlarından daha derine nüfuz ediyor. Ciltle ilgili sorunları tetiklemek için sadece 60 dakika yeterli olabiliyor. Dermatologlara göre, ekran önünde sekiz saatlik dört iş günü geçirmek de öğlen güneşine 20 dakika maruz kalmakla eşdeğer.
Yaşlanma, kaçınılmaz doğal bir süreç. Ancak günlük yaşam tarzınızda ayarlamalar yaparak, bunu geciktirmede kendinize yardımcı olabilirsiniz.
Kaynak: https://victormong.medium.com