Grip mevsiminde adeta “koruyucu kalkan” gibi benimsediğimiz C vitamini hakkında bilinmeyenler…
Pek çoğumuz bağışıklığımızı güçlendirmek için özellikle havaların soğumaya başlamasıyla birlikte bir tür mucize olarak gördüğümüz C vitaminine başvuruyoruz. C vitamini, vücuda girişinden birkaç saat sonra ince bağırsaklardan kana emilir. Kan dolaşımı ile dokulara taşınır ve fazlası böbreklerden idrarla atılır. C vitamininin vücutta tutulma yeteneği sınırlıdır. Karaciğer başta olmak üzere metabolik yönden etkin organlarda tutulur.
C vitamininin, vücutta önemli 3 işlevine gelin birlikte bakalım…
1-İyi bir elektron donörüdür
Vücudumuzdaki birçok biyokimyasal süreç, elektronların iş görmelerine bağlıdır. Örneğin, enerji üretim sürecinde, oksijen molekülerinin suya dönüşebilmeleri için transferlerini elektronlar sağlarlar. Bu transfer süreci, her zaman kusursuzca işlemez. Elektronlar, hücrelerimizdeki mitokondrilerden sızarak hücreye, hatta hücre DNA’sına zarar verebilirler. Hücrelerimiz glutatyon gibi endojen antioksidanlar içerirken, C vitamini gibi eksojen antioksidanlar sayesinde kaçak elektronların neden olabileceği oksidatif hasara direnebilirler.
Çoğumuz sağlığımızla ilgili ancak işler ters gittiğinde düzeltmek için çabalamaya başlarız. Oysa, bu terslikleri önlemek için yeterli proaktif bakım sağlamak daha önemlidir. Mucizevi bir tedavi için tek bir vitamine güvenemeyip, günlük diyetimizde sürekli olarak vitamin çeşitlerini, yeterli miktarda almamız gerekir.
2-Kollajen sentezini destekler
Kolajen, vücudumuzun kemikler, eklemler ve deri gibi birçok bölgesinde bulunan yapısal bir proteindir.
C vitamini, kolajenin protein yapısındaki amino asit kalıntıları üzerinde, hidroksilasyon reaksiyonları gerçekleştirmek için, enzimlere sinyal veren yardımcı faktördür. Böylece kolajen proteini, eklemlerimiz, cildimiz ve kemiklerimize yapısal desteği sağlayan stabil bir konformasyona eklenebilir. Bu yüzden de C vitamininin, cilt sağlığında birden fazla rol oynadığını görebiliriz. Ultraviyole ışığa maruz kalınca tetiklenen, düzensiz elektron aktivitesini azaltmak için antioksidan destek sağlar. Cilt yapısını desteklemek için gerekli olan kolajen proteinlerinin sentezini düzenler. İyi bir kolajen desteğiyle de cilt kırışıklarını önlemek ve geciktirmek mümkün olur.
3-Yağ yakımına yardımcı olur
C vitamini, vücudumuzdaki yağ asitlerinin oksidasyonu için gerekli bir molekül olan karnitinin biyosentezinde yardımcı faktördür. Düşük C vitamini seviyeleri yağ yakımını engelleyebilir.
Diyetlerimizde yeterli miktarda C vitamini almamız önemli, en iyi C vitamini kaynakları ise taze sebzelerle meyveler…
Kaynak: https://medium.com/beingwell/