Çocuklarımız… En değerlilerimiz… Gözümüzden bile sakındıklarımız… Şanslısınız! Aylardır hayalini kurduğunuz bebeğiniz artık kucağınızda. Anne olmanın da getirdiği sorumlulukla ona en iyi şekilde bakmak ve en iyi şekilde yetiştirmek istiyorsunuz. Bu süreçte de en sağlıklı gıdalarla onu beslemek tek arzunuz. Ama unutmayın beslenme sadece bebeğinizin karın doyurmaktan ibaret değildir. Bu süreçte seçeceğiniz besinler onun beyin gelişimi üzerinde de birebir etkilidir.
Uzmanlar çocukların beyin gelişimi üzerinde ilk iki yılın son derece önemli olduğunu söylüyorlar. Ancak ilk iki yılı kaçırdım diyorsanız üzülmeyin zira beyin gelişimi anne karnında başlıyor ve ergenlik çağına kadar devam ediyor. Yani zararın neresinden dönerseniz kar. Peki ama çocuğunuzun sağlıklı bir beyin gelişimine sahip olması için ne yapmalısınız? Öncelikle ilk 6 ay anne sütünün bebeğin beyin gelişimi için gerekli tüm besinsel ögeleri barındırdığını unutmayın. Ek gıdalara geçtikten sonra atacağınız en doğru adım anne sütüne ilave olarak çocuğunuzu dengeli bir şekilde beslemek olacaktır. Centers for disease control and prevention (CDC) tarafından 2011 yılında yayınlanan rehber, çocukların farklı yapılara sahip gıdalarla beslenmesi gerektiği gerçeğini ortaya koymuştur. Bu rehberde çocukların günlük olarak tüketmesi geren gıdalar 5 grupta toplanmıştır. Bunlar:
• Süt ve sütten üretilen gıdalar (yoğurt, peynir, kefir)
• Et, tavuk, balık, hindi, yumurta ve diğer hayvansal gıdalar
• Ekmek ve diğer tahıl ürünleri
• Meyve ve sebzeler
• Yağ
Sağlıklı bir beyin gelişimi için hangi gıdalar tüketilmeli?
Gelişim döneminde özellikle protein ve sütten zengin gıdaların dengeli bir şekilde çocuğa verilmesi gerekiyor. Süt ve yoğurt yüksek kalsiyum oranının yanı sıra içerdiği fosfor nedeniyle hem kemik gelişimine katkı sağlıyor hem de çocuğun ihtiyacı olan proteini ihtiva ediyor. Kolin beyin gelişimini destekleyen en önemli öğedir. Kolin ise en çok yumurta, süt, kuruyemiş ve kuru baklagillerde bulunuyor. Çinko da beyin gelişiminde son derece önemlidir. Çinko eksikliğinin özellikle okuma performansında bozukluğa neden olduğu yapılan deneylerle de ispatlanmıştır. Merkezi sinir sistemi gelişimi ve fonksi¬yonları üzerinde etkili olan çinko ise en çok et, karaciğer, yumurta, deniz ürünleri ve tahıllarda bulunuyor.
Bu dönemde çocuğa balık da yedirmek gerekiyor. Zira balığın içinde bulunan fosfor ve Omega 3’ün beyin gelişimine sağladığı katkı artık herkes tarafından biliniyor. En iyi Omega 3 kaynağını ise soğuk denizlerde yetişen somon, Norveç uskumrusu ve morina balığı oluşturuyor. Balık dışında zeka gelişimi üzerinde etkisi kanıtlanan diğer besinler ise ceviz, badem ve soya. Bu gıdalara da çocukların beslenme listesinde mutlaka yer vermek gerekiyor.
Guetemala’da okul çocukları üzerinde gerçekleştirilen bir çalışma sonucunda B grubu vitaminlerin beyin gelişimi üzerinde oynadığı role dair de pek çok sonuca varıldı. Yapılan araştırmada göre B12 eksikliği olan çocukların okul başarısının daha düşük, dikkat eksikliklerinin ise daha fazla olduğu sonucuna ulaşıldı. Bu durumda B12 içeren gıdaların önemi daha da ortaya çıkıyor. Peki ama daha fazla B12 vitamini için ne yapmak gerekiyor. Elbette ki bol miktarda kırmızı et, yumurta ve yoğurt gibi hayvansal gıdalar tüketmek gerekiyor. Folat ve vitaminler yönünden zengin olan ıspanak, lahana gibi yeşillikler de ileriki yaşlarda demansla karşı karşıya kalma riskini azaltıyor.
https://hthayat.haberturk.com/anne-ve-cocuk/cocuk/haber/1014547-bebek-ve-cocuk-gelisiminde-etkili-besinler
http://www.milliyet.com.tr/cocugunuzun-zeka-gelisimini-arttiracak-besinler–pembenar-detay-yemek-1368543/
http://bahcelievler.medicana.com.tr/haber-detay/3254/cocuklarda-zeka-gelisimini-etkileyen-besinleri-biliyor-musunuz
Gordon N. Nutrition and cognitive function, Brain&Development 1997
Bryan J. Nutrition for optimising cognitive performance in children and adults. Wellbeing and Performance Unilever Health Institute Symposium Series: 23-27, 2003.