Koronavirüsle başlayan belirsizlik ve sosyal izolasyon, yetişkinlerinden çok çocukları etkiliyor. Pandemi sürecinde arkadaşlarından ve okullarından ayrı kalan çocuklar, süreci anlamlandırmakta zorluk yaşıyor.
Doğru anlatmak ilk adım
Bu noktada uzmanlar ilk olarak çocuklara korona virüs salgını sürecini doğru anlatmak gerektiği konusunda görüş birliği yapıyor. Gözle görülmeyen bir virüsü çocuğun yaş ve gelişimsel özellikleri baz alınarak açıklamak çok önem taşıyor. Ayrıca uzaktan eğitim, çocuklarda adaptasyon ve uyum konusunda sorun yaşamasına neden olabiliyor. Çocuklarda okula neden ara verildiği, arkadaşlarından neden ayrı kaldığı, parka neden gidemediği gibi sorular olabiliyor.
Burada ailelerin, yaşına göre salgının nedenlerini, alınan önlemleri ve normalleşme dönemini çocuklarına anlayacakları bir dille anlatmaları, güvenilir kaynaklardan kanıta dayalı bilgiler edinip bunları onlarla basit cümlelerle paylaşmaları öneriliyor.
Haber takibinde dikkatli olun
Çocukların olayları ve çevrelerini anlamlandırmalarında çevrelerindeki yetişkinlerin tepkileri belirleyici. Bu nedenle evde sürekli haberleri takip etmek, hastalıktan çokça bahsetmek ya da yaşanan şoku çocuğa aktarmak olumsuz etki yaratıyor. Sakin kalıp durumun kontrol altında olduğunu göstermek şart oluyor.
Güvende hissettirin
Bu süreçte çocukların kalbine dokunmak hayati önem taşıyor. Çocuğa sevildiği ve kendini güvende hissettiği bir ortam sunmak gerekiyor. Çoğunlukla anlamlandıramadıkları bu dönemde onlara sevgiyi daha fazla göstermeli, onları sevdiğimizi sıkça söylemeli ve yanlarında olduğumuzu hissettirmeliyiz.
Davranışlarınızla gösterin
Özellikle 15 yaş altındaki çocuklar, direkt gördüklerini daha iyi algılar ve gördüklerine inanır.
Bu yaş grubunda somut dönemde oldukları için sözlerden çok davranışlar öne çıkıyor. Yani bu dönemde yaşına uygun bolca oyun oynamak, etkinlikler yapmak tavsiye ediliyor. Böylece hem ona değer verdiğimizi hissettirebiliriz hem de stresini atmasına yardımcı olabiliriz.
Sabırla dinleyin
Bu süreçte çocuğun duygularını, nasıl hissettiğini anlamak önemli. Çocukları anlayabilmek için de en başta onları sabırla dinlemek lazım. Sabırla dinledikten sonra bizim anladığımızı onlara anlatmamız gerekiyor yani çocukça düşünüp, yetişkince davranmalıyız. Bir kurala uymaları veya önlem almaları için diretmemeliyiz. Kuralları önce kendimiz uygulamalı, örnek bir yetişkin olmalı ve çocukça düşünerek sağlıklı iletişim kurmaya çalışmalıyız.
Çocuklar değişimi anlamak ister. İnsanların neden maske takmak zorunda olduğu, kendisinin ne kadar maske takması gerektiği anlamak isterler. Onların dünyasına girmeli, önce onu anlamaya çalışmalı ve olabildiğince onun gibi düşünebilmeliyiz.
Özlediklerini yapın
Bu uzayan süreçte çocukların salgın öncesi hayattan özledikleri etkinlikleri, ortamları evin içinde yapay da olsa hazırlamak da uzmanların tavsiyeleri arasında geliyor. Örneğin arkadaşlarıyla oynadıkları oyunları evde ailece oynayabilirsiniz ya da açık havada arkadaşlarıyla mesafeli ve temassız oyunlar oynamasını sağlayabilirsiniz.