Röportaj: Yaprak Özer
Kelle paça nedir; protein ve kolajen deposu bir mucize. Kelle paçadan kaç çeşit ürün çıkar sizce? “Kırk yıllık kelle paça, kelle paçadır” dediğinizi duyuyorum! Gecenin geç saatinde güzel gider, kemiklerimiz kırıldığında da anneannelerimizin doğal ilacıdır. Hızla yaşlanan Türkiye’de kimse fark etmese de kelle paça dükkanlarına rağbet olduğunu kendi deneyimlerinden rahatlıkla söyleyebilirim. Eve sipariş edilen kelle paçalar yaşlıların mucize ilacı!
Bu söyleşiyi okuyunca, her zaman her koşulda, her alanda yaratıcı olunabileceğine hükmedeceğinizden eminim. Çünkü o kırk yıllık kelle paçadan büyüklere cips, çocuklara atıştırmalık, yemeklere kullanılmak üzere yağı alınmış kemik suyu ve bitmedi son yılların lezzetli ve popüler katkı yiyeceği granola üretildiğini söyleyeceğim. Zencefillisini, kuru eriklisini, acılısını söylemiyorum bile… Yurt dışı pazarlarında boy göstermeye başladı belli ki, yeri yerinden sallayacak gurur duyacağımız bir girişim olacak.
“Aman Allahım kokusu beter, yemesi beter, boğazımdan geçmiyor…” denilen kelle paçanın ya da sevenin çok sevdiği kelle paçanın, eğlenceli hikayesini daha önce de konu almıştım. Dr. Aslı Zuluğ, Pacha Cips’in kurucusu, Özyeğin Üniversitesi’nde Gastronomi Bölümü’nü kurmuş halen yönetmekte olan bir akademisyen. Protein ve kolajen deposu cipsin mucidi. Profesyonel hayattan akademiye ve girişimciliğe geçip başarılı olmuş. Yeniden konu almamın nedeni ise ikinci tur yatırım almayı başarmış olması.
Pacha şeklinde yazılıyor, fonetik olarak kültürel lezzetimizi olması gerektiği gibi ifade ediyor. “Fonksiyonel gıda” tanımı Pacha cipse çok uyuyor.
Söyleşimizin tamamını Youtube kanalımdan izleyebilir, Spotify‘dan dinleyebilirsiniz.
Yaprak Özer: Ne yaptınız siz böyle?
Aslı Zuluğ: Kolajenle proteini bir araya getirdik, zenginleştirerek fonksiyonel gıda yarattık. Fonksiyonel gıdalar oluşturulurken “enrichment” dediğimiz bir metodoloji uygulanıyor. Pacha’da böyle bir formülasyon olsun istemedik. Gıda buraya doğru gidiyor formülize edilebilir, hapı olabilir. Bu duruşun karşısındayız ve hala şunu savunuyoruz: gıda ya da yemek bir deneyimdir. Hangi amaçla tüketirseniz tüketin; genç kalmak, dinç kalmak, eklemlerimiz daha az ağrısın, daha dinç dursun, cildimiz daha parlak görünsün, saçlarımız daha sağlıklı olsun, sebebiniz her neyse deneyimi hakkıyla yaşamalısınız.
Yaprak Özer: Paketleriniz pek kibar, küçük. Bildiğimiz normal cips gibi soğuk içeceğin yanında bol bol tüketilen bir şey değil galiba…
Aslı Zuluğ: Çünkü bu aslında bu ürüne sadece sağlıklı bir atıştırmalık ve hani sadece cips olarak oturup sahilde plajda tüketilsin diye değil… Vücudunuza kolesterol, herhangi bir doymuş yağ almadan 6,5 gr protein tüketiyorsunuz, bu çok net. Verimli bir gıda tüketmiş oluyoruz. Fonksiyonel gıda tanımı buradan geliyor. Verimli olsun, vücudumuzu az yorsun, midenizde az yer kaplasın, sindirirken sindirim sisteminizi yormasın istiyoruz. Aynı paketin içinde neredeyse 4-4.5 gr kolajen alıyorsunuz. Yapılan çalışmalar 10 bin mg’a kadar çıkıyor. Ama bu 10 bin mg doz neredeyse sakatlık seviyesinde iyileşme sürecinde hastalara uygulanan miktar. Dolayısıyla 10 gr’la kolajen ihtiyacınızın tamamını karşılıyoruz. Bu kadar yoğun protein tükettiğiniz zaman zaten doyuyorsunuz.