Çocuklarınıza sağlıklı beslenme alışkanlıkları kazandırmak istiyorsanız öncelikle kendi beslenmenizde birtakım unsurları gözden geçirmenizde yarar var. Zira çocuklar, kendilerine söylenenden çok gördüklerini uygularlar.
- Yemeğinizin tadını çıkarın
Öğünlerinizin çeşitli ve keyifli olabilmesi için, her gün farklı yiyecekler yemeye çalışın. Yiyeceklerinizi aileniz ve arkadaşlarınızla paylaşın.
- Kahvaltı en önemli öğündür
Vücudunuzun uzun bir uykudan sonra enerjiye ihtiyacı olur. Kahvaltılar bu yüzden önemlidir. Ekmek, tahıl gevrekleri ve meyveler kahvaltı için doğru seçimlerdir. Öğün atlamak, kontrol dışı açlığa ve aşırı yemeye neden olabilir. Kahvaltıyı atlamak da ayrıca okulda konsantrasyon eksikliği yaratabilir. Çocuğunuzla birlikte keyifli bir kahvaltıyla güne başlamak hem motivasyonu hem de enerjiyi artırmak için iyi bir seçim olabilir.
- Farklı gıdalarla beslenin
Her gün çeşitli yiyecekler yemek, sağlıklı olmanın reçetesidir. Sağlığınızın yerinde olabilmesi için 40 farklı vitamin ve minerale ihtiyacınız var. Bunlar tek bir kaynaktan sağlanamaz. Çeşitli yiyecekler yiyerek doğru dengeyi sağladığınızdan emin olun. Her gün değişik yiyecekler tüketmek çocuğunuz için de farklı bir deneyim sunacağından keyifli olabilir.
- Karbonhidratları ihmal etmeyin
Karbonhidratlar gerekli enerji, vitamin ve mineralleri sağlar. Karbonhidrat oranı yüksek yiyecekler arasında makarna, ekmek, tahıllar, meyve ve sebzeler bulunur. Çocuğunuzun enerji ihtiyacı sizinkinden fazladır. Bunlardan bazılarını, onun her öğününe dengeli şekilde dahil etmeye çalışın. Fakat abartmayın!
- Her öğünde meyve ve sebze yiyin
Meyve ve sebzeleri öğünlerinizde ve atıştırmalık olarak tüketebilirsiniz. Bu besinler vitamin, mineral ve lif sağlar. Günde en az 5 porsiyon meyve ve sebze yemeyi hedeflemelisiniz.
- Yağ seçimi
Sağlıklı olmak için, herkesin beslenmesinde biraz yağa ihtiyacı vardır. Bununla birlikte, çok fazla yağ, özellikle de doymuş yağlar, sağlığımızı olumsuz etkileyebilir. Yemek seçimlerinizi dengeleyin. Bir öğünde yağlı bir yemek yerseniz, diğer öğünlerinizde az yağlı yiyecekler yemeye çalışın.
- Atıştırmalıklar
Atıştırmalıklar besin ve enerji sağlamaya yardımcı olur. Meyveler, bisküviler, kekler, cipsler, çerezler, kuruyemiş ve çikolata gibi çeşitli atıştırmalıklar arasından sağlıklı seçimler yapın. Diyetinizdeki dengeyi korumak için seçimlerinizi çeşitlendirdiğinizden emin olun.
- Susuzluğunuzu giderin
Vücudunuzun yüzde 70’i su olduğu için bol bol sıvı tüketmelisiniz. Günde en az 6 bardak sıvı için. Hava çok sıcaksa veya egzersiz yapıyorsanız daha fazla tüketin.
- Dişlerinize özen gösterin
Dişlerinizi günde en az iki kez fırçalayarak onların bakımını yapın. Nişasta ve şeker oranı yüksek yiyecekler sık tüketilirse diş çürümesine neden olabilir.
- Hareket edin
Aktif olun! Sağlıklı kalpler ve güçlü kemikler için formda olmak önemlidir. Her gün, hoşunuza giden şeyleri yapmaya çalışın. Çok fazla kalori ve yetersiz aktivite kilo alımına neden olabilir. Orta düzeyde fiziksel aktivite, bu ekstra kalorilerin yakılmasına yardımcı olur.
Kaynak: https://www.eufic.org