Diş bakımına erken yaşlarda başlamak ilerleyen yaşlarda sorun yaşamamak için oldukça önemli.
Diş fırçalama ve ağız bakımıyla ilgili alışkanlıklar daha 1 yaşına gelmeden oturuyor. Bebeklerde ilk dişler ağızda göründüğünde yani 6-8 aylıkken, dişleri temizlemeye başlamak gerekiyor. Diş hekimleri ebeveynlere, bebeklerinin dişlerini sabah kahvaltısı sonrası ve gece yatmadan önce temiz bir tülbent ya da gazlı bezi ıslatarak silmelerini öneriyor. 2,5-3 yaşında ise çocuğun arka dişlerinin çıkmasından sonra diş fırçası kullanımına başlanabiliyor. Bu aşamada oyunlar ve şarkılar, diş fırçalama alışkanlığını geliştirmede yardımcı oluyor. Tabii bu yaşlarda amaç, çocuğa el yıkama gibi diş fırçalama alışkanlığını kazandırmak ve el becerisini sağlamak.
Süt dişleri daha kolay çürüyor
6 ay – 3 yaş arasında çıkan süt dişlerine, “nasılsa düşecekler” düşüncesiyle önem verilmemesi büyük bir yanılgı. Çünkü süt dişleri normal dişlere oranla daha çok organik madde içeriyor, daha kolay ve hızlı çürüyor. Bu durumun oluşmasında çocuklarda çürük yapma riski yüksek şeker ve karbonhidrat tüketiminin yetişkinlere göre fazla olması da önemli bir etken.
Çocuklar çoğunlukla çürüğün ilk belirtileri soğuk sıcak hassasiyeti ve hafif ağrı gibi sinyalleri zamanında yorumlayamadıklarından diş ağrısı ancak dayanılamayacak hale geldiğinde şikayet ediyorlar. Bu yüzden anne babaların süt dişlerini sürekli kontrolü önem arz ediyor. Küçük yaşlarda parmak emme alışkanlığı olan çocuklara da özel özen göstermek gerekiyor çünkü bu alışkanlık, süt ve sürekli diş dizisinde bozukluklar, üst dişlerin öne doğru alt dişlerin arkaya doğru konumlanması gibi istenmeyen sonuçlar oluşturabiliyor. Ortodontistler, çürükleri engellemek için ilkokul çağlarındaki çocuklara şekerli gıdalar yedikten sonra su içmelerinin ya da su ile ağızlarını çalkalamalarının öğretilmesini tavsiye ediyor.