“Yaş 70 ama iş bitmemiş!” demek için…
Kültürümüzde yaşlılar için de ötekileştirici, ayrımcı deyimler kullanılıyor ne yazık ki! Pandemi döneminde de en büyük zorlukları onlar yaşamadı mı? Oysa dünyada, 90 yaşında olup da hayata ve kendisine değer katmaya devam eden, yaptıklarıyla hayranlık uyandıran pek çok insan var.
Modern tıp, yaşam süresini, bir asır önceki insanların en çılgın hayallerinin bile ötesine uzattı. 70 yaş ve üstü olanlar muhtemelen 15, 20, hatta 25 yıl daha yaşayacaklar.
Peki, tüm ömre eklenen yılların amacı nedir?
İyi bir yaşam için neler gerekli?
Yetmişli yaşlara doğru ilerlerken pek çok geçiş yaşanır. Çalışma hayatı çoğu için bitmiş, çocukları gitmiş, sorumlulukları azalmış ve gelecek kısalmaya başlamıştır.
70 yaşın üzerindekilere iyi bir yaşam için gerekli olan nedir?
Çoğu insan, bu yaşlarda, hayatının anlamı hakkında daha net. Maddi konularla ilgisi olmadığı biliniyor. Her şey tüm çekiciliğini yitirmiş gibi görünüyor ama akılda şu soru kalıyor: “Ömrüme eklenen 15, 20 veya 25 yılı nasıl kullanırım?”
Sigmund Freud, sevgi ve çalışmanın iyi bir yaşam için gerekli olduğuna inanıyordu. Bu cevap birçoğumuzun işine yarayabilir.
Immanuel Kant, mutlu olmak için yapacak bir işe, sevecek birine ve umut edilecek bir şeye sahip olmanın şart olduğunu söylüyor.
70 yaşın üzerinde olup Kant’ın dediğini başaranlar aktif kişiler. Her türlü şeyle uğraşıyorlar: Spor, resim, seramik, müzik, gönüllülük çalışmaları, kurslar, edebiyat… Mutlulukları için gerekli olan, onları tam olarak meşgul eden ve zevk veren faaliyetler.
Yaşlandıkça, eşlerimiz, çocuklarımız, torunlarımız, kardeşlerimiz, yeğenlerimiz, kuzenlerimiz hayatımızda daha da merkezi roller oynamaya başlarlar. Yaşımız ilerledikçe arkadaşlarımız da giderek daha önemli hale gelir. Salgında sevdiklerimizle iletişim halinde olmanın ne kadar önemli olduğunu bir kez daha öğrendik.
Alman toplama kamplarının dehşetinden kurtulanlar, en güçlü veya en sağlıklı insanlar değil, bir yaşam amacına sahip olanlardı.
Yaş alan insanların çok çeşitli amaçları ve hayatlarına anlam katmasını umdukları şeyler var. Bazıları sosyal yardımlara, bazıları ailelerine, bazıları sanata, bazıları küresel ısınmaya odaklanıyor. Anlam ve amaç, kendimiz dışındaki bir şeyi önemsemekten geliyor.
Yaş ilerledikçe, özellikle de hayatın son aşamalarında ortaya çıkan diğer iki amaç da hayatta olmak ve ruhsal gelişim olarak gözlemlenebilir. Sadece hayatta olmak bile, 70’in üzerindeki bazı kişiler için bir amaç.
Yaşlandıkça, manevi gelişim yolculuğunu seçenler de oluyor. Kimileri, içlerindeki çılgının öne çıkmasına izin veren bir dönüşümden bahsediyor. Bazıları öğüt verme, plan yapma veya başkalarını kontrol etme ihtiyaçlarının nasıl ortadan kalktığını anlatıyor.
Peki siz nasıl yaşlanmak istiyorsunuz?
Kaynak:
https://medium.com/crows-feet/finding-purpose-in-your-life-a9058c61e74f