Pandemi bizi evlere hapsetti, çalışan çalışmayan oturmaktan bir hal olduk. Hareketsizlik sadece kilo aldırmadı farklı fiziksel rahatsızlıkların yanı sıra sırt ağrılarını da beraberinde getirdi. Normalleşmeye başladığımıza göre ne dersiniz sırt ağrılarımız da azalır mı?
Sırt ağrısı, doktora gitmenin en yaygın nedenlerinden biri. Sırt ağrısı ve gerginliği, özellikle insanlar kendilerini stresli hissettiklerinde, masa veya bilgisayarların üzerine eğilerek çok zaman geçirdiklerinde yaşadıkları şikayetlerden biri.
Araştırmalara göre, insanların %80’i hayatlarının bir noktasında sırt ağrısı çekiyor. Omurgamızın kaldırması gereken tüm ağırlığı ve yer çekimine karşı olan savaşını düşününce, bu çok da mantıksız bir çıkarım değil.
Uzaktan ya da ofisten çalışın fark etmiyor. Uzun oturma süreleri ve omuz kaslarının gerginliği, bozuk duruş, zayıf kan dolaşımı, boyun sertliğine ve baş ağrısına neden olabilir. Bu içeriği bilgisayarınızın önünde otururken veya boynunuzu eğerek telefonunuzdan okuyorsanız, gelecekteki rahatsızlığınızın temelini atıyor olabilirsiniz. Omurganıza da iyilik yapmıyorsunuz.
Düzenli germe hareketi, sırt ağrısını hafifletmeye ve önlemeye yardımcı olabilir. Boynu, omuzları ve sırtın üst kısmını geren egzersizler, ağrıyı hafifletip ve sıkı kasları gevşetip rahatlatabilir.
İşin sırrı, rahatça yapabileceğiniz birkaç basit egzersiz bulmak ve sonra bunlara bağlı kalmaktır.
Çok az çaba harcayarak sırt ağrısıyla mücadele etmenin etkili bir yolu var. Basit germe egzersizleriyle, rahatlık, esneklik ve hareket seviyenizde gözle görülür bir fark hissedeceksiniz.
Kardio genel olarak yardımcı olsa da sırtımız ve boynumuz, çoğu zaman felaketin eşiğinde. Tek bir yanlış hareketle, önünüzdeki birkaç günü, daha da zor hale getirebilirsiniz. Bu yüzden, ara verdiğinizde, vücudunuzun üst kısmı için streching iyi bir fikir olabilir. Her gün, saatlerce kambur durduktan ve gerildikten sonra, kasılan ve kısalan göğüs kaslarınıza odaklanın. Pektoral kasları açmak, kürek kemiğinin ait olduğu yere yavaşça yerleşmesine izin verir. Kürek kemiğinin mutluluk veren bu duruşu, aynı zamanda sihirli bir şekilde daha canlı ve enerjik hissetmenizi sağlar. Tamam, bu sihir değil; sadece göğsün daha açık hale gelmesi, ciğerlerin genişlemesi ve daha derin nefes alabilmek. Yani bol oksijen!
İşte deneyebileceğiniz bir hareket:
Odanın köşesine gidin. Bacaklarınız, kalça genişliğinde açık olarak, köşeye bakacak şekilde durun. Avuç içlerinizi duvarın her iki tarafına baş yüksekliğinde yerleştirin. Gövdenizi sabit tutarak bir adım öne çıkın. Avuç içlerinizi ve kollarınızı duvara doğru bastırıp göğsünüzde gerginliği hissedin. Omuzları yukarı kaldırmadan 30-45 saniye civarında böyle tutun. Sonra bir mola verin ve diğer ayağınızı öne gelecek şekilde hareketi tekrarlayın.
Bu hareket sizin için fazlaysa, sadece bir avuç içinizi veya kolunuzu duvara veya kapı çerçevesine dayayarak da deneyebilirsiniz. Gerginlik hissedene kadar vücudunuzu duvardan uzağa doğru çevirebilirsiniz. Eğer ayakta duramıyorsanız, ellerinizi sırtınızda birleştirip, sonra da göğüs kaslarınızda bir gerginlik hissedene kadar kollarınızı nazik ve dikkatlice uzatabilirsiniz.
Evde kalmanın ağrıları daha fazla arttırmaması için, sürekli aynı pozisyonda kalmamaya özen göstermeli ve egzersizi ihmal etmemelisiniz.