Defne yaprağı, aslında adı üzerinde bir yaprak, Akdeniz’e özgü defne ağacından (Laurus nobilis) elde edilir. Binlerce yıldır yemeklerin lezzetini arttırmak için genellikle kurutulmuş halde kullanılan birçok mutfak uygulamasına sahip aromatik yapraklardır. Taze iken koyu yeşil, kurutulduğunda ise zeytin yeşilidir. Defne ağaçlarının yaprakları eliptik şekilli ve keskin, sivri uçludur.
Defne yaprakları keskin bir tada sahiptir ve ne kadar uzun süre pişirilirse pişirilsin oldukça serttir. Ancak defne yaprakları genellikle bütün olarak yenmez. Kekik ve kekiğe benzeyen kendine özgü bitkisel ve hafif çiçeksi kokusuyla tanınırlar.
Defne Yaprakları Köriden Tatlıya Neden Her Şeyin Vazgeçilmezidir?
Genellikle gözden kaçan ya da yanlış anlaşılan defne yaprağı, pek çok yemekte hayati bir bileşendir. Bir şefe yemek pişirirken en çok gözden kaçırılan ama kullanıldığında etkisi şahane olan malzemelerin neler olduğunu sorduğunuzda, defne yaprağını listenin başında söyleyecektir. Bu çok yönlü bitki pek çok tarifte yer alır ancak ev aşçıları tarafından zaman zaman ihmal edilebilir. Baharat rafınızda nadiren kullandığınız bir kavanoz defne yaprağı varsa, kavanozun kapağını açmanızın zamanı geldi; bu güçlü malzemeyi çorbalara, kızartmalara, körilere ve hatta tatlılara eklemelisiniz.
Aroma ve Lezzet
Kalın yaprakları kekik ve kekiğe benzer otsu bir aroma verir, ancak karanfil ve biberin ısıtıcı tonlarıyla balsam gibi kokulu, tatlı ve reçinelidir. Defne yaprakları çiçeksi ve bitkisel olduğu kadar acı ve topraksı da olan bir lezzet derinliği katar.
Defne Yaprakları Yemeklerde Nasıl Kullanılır?
Defne yaprakları Avrupa, Orta Doğu, Akdeniz, Güneydoğu Asya, Karayipler, Amerika ve ötesi de dahil olmak üzere dünyanın her yerindeki mutfaklarda kullanılıyor. Defne yaprakları sadece aromatik özellikleri için değil, aynı zamanda yemeklerin lezzetini ve karmaşıklığını arttırmak için de tercih ediliyor. Lezzet bileşikleri, ısıtıldığında yükselen ve hoş kokulu bir aroma veren yağa bağlı. Ayrıca, aromatik bileşikleri istenmeyen tatların nötralize edilmesine yardımcı olarak daha dengeli ve keyifli bir yemek elde edilmesini sağlayabilir. Kuzu eti pişirirken kokusundan rahatsız olanlar sıklıkla defne yaprağıyla pişirirler.
Defne yaprakları için en yaygın mutfak uygulamalarından bazıları:
- Güveçler
- Mercimek
- Çorbalar
- Köriler
- Pirinç yemekleri
- Soslar
- Tatlılar: Eğlence tuzlularla bitmiyor. Defne yaprakları panna cotta, pound kek, kurabiye ve krema gibi tatlılarda kullanılabilir. Defne yaprakları, şekerlemenin genel tatlılığına bir boyut katan naneli, aromatik bir unsur verir.
- İçecekler: Defne yapraklarının likörde ve rom, cin ve votka çeşitlerinde de kullanılabilir.
Diğer Kullanım Alanları
Defne yaprakları eugenol adı verilen doğal aromatik bir bileşik içerir. Antimikrobiyal özelliklere sahiptir, yani belirli bakteri ve mantarların büyümesini engelleyerek gıdaların korunmasına yardımcı olabilir. Defne yaprakları, böcekleri uzaklaştırmak için tahıl, un, fasulye ve baklagiller gibi ürünlerle birlikte kuru saklama kilerlerine yerleştirilebilir. Ayrıca turşu salamuralarına, fermente gıdalara, marinatlara ya da tütsüleme teknikleri için ovmalara sadece lezzet katmak için değil aynı zamanda bozulmayı engellemek için de eklenir.
Sağlığa Faydası
Defne yaprağı sadece yemeklere lezzet katmakla kalmıyor, sağlığa da farklı katkılar sunuyor.
- Sindirim bozukluklarını tedavi etmeye yardımcı oluyor.
- Kan şekerini düşürmeye destek oluyor.
- Düzenli tüketildiğinde vücudun insülin üretmesini sağlıyor.
- Zararlı kolesterolü engelliyor ve vücuttaki trigliseritleri artırmaya yardımcı oluyor.
- Antioksidan özelliklere sahip. C vitamini içeriğiyle soğuk algınlığı, grip tedavisinde faydalı oluyor.
- Yapraklarını kaynatıp buharı soluduğunuzda balgamı söktürebiliyor.
- Yatmadan önce çayı içildiğinde alındığında uykusuzluğu ve kaygıyı gideriyor.
- Düzenli olarak içilen kaynatılmış defne yaprağı böbrek taşlarını eritmeye ve enfeksiyonları tedavi etmeye destek oluyor.
Defne Yaprağı Yenir mi?
Birçok insan defne yapraklarının tüketilmesinin güvenli olmadığına inanır; hatta bazıları zehirli olduğunu söyler. Bu doğru değildir. Daha ziyade, dokuları ve sivri uçları nedeniyle bir yemeği servis etmeden önce onları atmak istersiniz ve çoğu tarifte bu gereklidir.
Taze mi Kurutulmuş mu?
Taze defne yaprakları yemeklere daha fazla lezzet katar, ancak uygun şekilde saklarsanız (buzdolabında kapalı bir torbada) sadece bir hafta dayanırlar. Kurutulmuş defne yaprakları ise serin ve karanlık bir yerde ağzı sıkıca kapalı bir şekilde saklanırsa yıllarca iyi kalacaktır.
Kaynak: www.marthastewart.com