Yakın zamanda hafıza kaybı, davranış değişikliği ya da ajitasyon yani heyecanlılık şeklinde beliren az ya da çok tutarsız davranış belirtileri yaşadınız mı? Alzheimer veya başka bir bunama nedeniyle bu semptomları yaşıyor olsanız da semptomların düşük B12 vitamini seviyeleri ile ilgili olması da mümkün. Alzheimer ve diğer bunama biçimlerini içeren demans belirtileri, B12 vitamini eksikliğinden kaynaklanabilir.
B12 eksikliğinin teşhisi, kafa karışıklığının ve davranış değişikliklerinin geri dönüşümlü bir nedeni olabilir. Başka bir deyişle, B12 seviyenizi yükseltmenin hafızanızı ve net düşünme yeteneğinizi iyileştirmesi veya geri kazandırması mümkündür. Ayrıca yorgunluk ve halsizlik gibi yaşayabileceğiniz diğer semptomları da çözebilir.
Alzheimer ve diğer bunama biçimlerinin belirtileri, B12 vitamini eksikliğinin belirtilerini yansıtabilir ancak bunların tedavisi yoktur. B12 eksikliği ise düzeltilebilir. Bu sadece doğru teşhisi koyma ve zamanında gerekeni yapma meselesidir. Basit bir B12 eksikliğini herhangi bir demans rahatsızlığı olarak tanımlamak da olası, özellikle yaşınız ilerlediyse. İşte bu nedenle sorunun ne olduğu net bir şekilde belirlenmelidir.
2019’da bilim insanları, hafıza sorunları ve kafa karışıklığı yaşayan 68 yaşındaki bir kadının vakasını incelediler. Belirtileri o kadar kötüydü ki, aile üyelerini tanıyamadığı zamanlar oluyordu. Folat seviyeleri normal olmasına rağmen B12 düşüktü ve homosistein (Hcy) ise yüksekti. Hcy ne kadar yüksekse B12’niz o kadar düşük demektir. Psikiyatrik hastalık öyküsü ya da psikiyatrik yan etkilere neden olabilecek ilaç ya da ilaçlar alma öyküsü yoktu. Yüksek doz B12 tedavisinden sonra hasta semptomlarında “dramatik bir iyileşme” yaşadı. İki ay sonra hastanın davranışında ve bilişinde önemli bir gelişme oldu.
B12, bilişsel gerileme oranını düşürebilir
Çalışmalar, yüksek doz B vitamini takviyelerinin bilişsel gerileme oranını önemli ölçüde yavaşlatabileceğini gösteriyor. Hafif bilişsel bozukluğu olan demans öncesi aşamadaki 168 kişilik bir grubun yarısına iki yıllık bir süre boyunca B12, folik asit ve B6; diğer yarısına ise plasebo yani etkisiz ilaç verildi.
Deneme sonunda, B vitamini grubunun plasebo grubuna göre %53 daha düşük Hcy’ye sahip olduğu bulundu. Ayrıca hafıza ve bilişsel işlev testlerinde önemli ölçüde daha iyi puan aldılar. Plasebo verilenler ise 2 yıllık dönemde Hcy düzeylerinde önemli bir artış yaşadı. Bu sonuçlar, hafif bilişsel bozukluğu olan yaşlılarda hızlanan beyin atrofisi oranının, homosistein düşürücü B vitaminleri ile tedavi edilerek yavaşlatılabileceğini gösterdi. Ancak unutmamalı ki tedavi ancak bunama başlamadan önce, yani hafif bilişsel bozulma aşamasında etkili görünüyor.
B12 vitaminini uygun şekilde takviye ederek demans hastalıklarına karşı daha güçlü bir koruma sağlayabilirsiniz. Neden hafif bilişsel bozukluk gelişene kadar bekleyesiniz? Tutarlı ve bol miktarda B12 vitamini sağlayan beslenme değişikliklerinin uygulanması kolaydır ve yaşam boyu bir alışkanlık oluşturmalıdır. B12 vitamini yalnızca hayvansal kaynaklı gıdalarda bulunduğunu unutmayın. Bu nedenle hayvan kaynaklı gıdalardan kaçınıyorsanız, takviyelerle kendinizi korumaya başlayabilirsiniz.
Kaynak: https://medium.com/