Aşk, sevgi her şeyin ilacı derler. Acaba gerçekten öyle mi? Aşk hormonu, bunama olarak bilinen demans hastalıkları karşısında fayda sağlayabilir mi? İşte cevabı…
Alzheimer hastalığı, bunamanın en yaygın şeklidir. Öyle ki bunama vakalarının yüzde 60 ila 80’ini oluşturur. Alzheimer’ı yaşlanmanın normal bir parçası olarak görme eğilimi olsa da bu aslında çok daha farklı bir durumdur. Hafif hafıza kaybıyla başlar; konuşma veya çevreye uygun şekilde tepki verme yeteneğinin kaybıyla ilişkilendirilebilir ve en en önemlisi ilerlemeye yatkındır.
Peki Alzheimer’a ne iyi gelir? Bu sorudan yola çıkarak aşk hormonu olarak bilinen oksitosinin etkisini ölçen araştırmacıların ulaştığı sonuçlar ilginç. Bilişsel olarak bozulmuş farelere geniz yoluyla oksitosin verildi ve sonuçta hafızada iyileşme olduğu kaydedildi. Çalışma insan katılımcıları değil fareleri kullansa da, bulgular oksitosinin Alzheimer hastalığı ile ilişkili bilişsel bozukluklarda etkili olabileceğini gösteriyor. Oksitosinin bir gün Alzheimer hastalığı ve diğer demans formlarıyla bağlantılı bilişsel bozukluğu azaltmaya yardımcı olabileceğini düşündürüyor.
Çaresi tam olarak bulunana kadar Alzheimer hastalığını iyi tanımak ve erken tanı almak, elimizdeki en etkili mücadele yolu. Bu nedenle Alzheimer hastalığının semptomlarını tanımak kendiniz için yapacağınız en faydalı şey olabilir. İşte o belirtiler ve Alzheimer’ın evreleri:
- Asemptomatik: Semptomsuz bireylerin beyinlerinde demansın biyolojik değişiklikleri olabilir ancak semptom görülmez. Alzheimer belirteçleri, amiloid plak oluşumu dahil, birisi bilişsel değişiklikler göstermeden yirmi yıl öncesine kadar mevcut olabilir.
- Hafif bilişsel bozukluk: Alzheimer hastalığına bağlı hafif bilişsel bozukluk, günlük yaşam aktivitelerinin çoğunu bağımsız olarak gerçekleştirme yeteneğini sürdüren bir kişide erken bir bilişsel kayıptır. Bazıları bunamaya ilerlerken bazıları ilerlemeyecektir. Yine de, eğer belirgin beyin değişiklikleri mevcutsa, hafif bilişsel bozukluk Alzheimer’ın erken bir aşamasını temsil edebilir.
- Hafif bunama: Alzheimer’a bağlı hafif demansı olan bireyler tipik olarak bazı günlük aktiviteleri engelleyen semptomlar sergilemeye başlar. Hafıza ve düşünmeyle ilgili bilgileri hatırlamada zorluk, aynı soruyu defalarca sormak gibi sorunlar günlük yaşamı artık etkilerken, bu durum aile ve arkadaşlar tarafından da fark edilir hale gelir.
- Orta derecede bunama: Alzheimer hastalığına bağlı orta dereceli demansı olan kişilerde semptomlar daha belirgindir ve günlük yaşamın birçok aktivitesini etkiler. Kişinin giderek daha fazla kafası karışır ve unutkan hale gelir. Günlük işlerinde ve kendilerine bakmada yardıma ihtiyaçları olabilir.
- Şiddetli bunama: Alzheimer hastalığına bağlı şiddetli demansı olanlar, günlük yaşam aktivitelerinin çoğuna müdahale eden semptomlara sahiptir. Bu süreçte Alzheimer hastasının günlük işlerini yerine getirmek için daha fazla bakıma ve yardıma ihtiyacı olur. Bu aşamada zihinsel güç kaybı devam ederken, hareket ve fiziksel yeteneklerde de kısıtlamalar görülür.
Alzheimer’ın erken tanısının yaşam kalitesini artırdığını unutmayın. Sürecin aslında yirmi yıl öncesinden başlayabileceğini düşünerek, bilişsel bozukluk olarak tanımlayabileceğiniz belirtiler fark ettiğinizde doktorunuza başvurmak, hayatınızın yönünü değiştiren bir adım olabilir.
Kaynak: https://medium.com/