Depresyonla mücadele ederken bazı gıdaların size destek vereceğini, mutluluğunuzu artıracağını, kendinizi daha iyi hissetmenize yardımcı olacağını biliyor muydunuz?
Hindi: Kırmızı et ve tavuk eti grubuna göre daha yüksek protein ve düşük yağ oranına sahip hindi eti, içerdiği triptofan aminoasiti ile serotonin adı verilen mutluluk hormonunu uyarıyor! Yaşar Üniversitesi MYO Gıda İşleme Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Ruhan Aşkın Uzel yüksek besin değerine sahip hindi etinin haftada en az iki kez tüketilmesi gerektiğini söylüyor.
Tavuk: Yüksek B6 vitamini içeriğiyle tavuk, dopamin ve serotonin üretimini artıyor. Tüketen kişinin mutluluk seviyesini yükseltiyor ve bu sayede depresyonla mücadelede fayda sağlıyor.
Balık: Özellikle somon, uskumru, alabalık, sardalya ve ton balığı gibi yağlı balıklar yüksek Omega-3 içerikleri sayesinde depresyonun önlenmesinde son derece faydalılar. Beslenme düzeninizdeki Omega-3 içeriğini artırmak serotonin üretiminin artmasına olanak sağlıyor!
Ceviz: Omega-3 yağ asitleri açısından en zengin bitkisel kaynaklar arasında yer alan cevizin beyni desteklediği ve depresyon belirtilerini azalttığı ifade ediliyor. National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES)’in ceviz tüketimi ve depresyon verileri kullanılarak yapılan epidemiyolojik bir çalışma ortaya çarpıcı bir sonuç çıkarıyor. Kaliforniya Üniversitesi’nde yapılan çalışmada bilim insanları ceviz tüketmeyen kişilerle kıyaslandığında ceviz tüketen kişilerde depresyon oranının %26 daha az olduğunu söylüyorlar.
Avokado: Beynin düzgün şekilde çalışabilmek için ihtiyaç duyduğu sağlıklı yağları içeren avokado K, C, B12, B9, B6 ve B5 vitaminleri açısından son derece zengin. Sindirimi kolay olan avokado lif içeriğinin yanı sıra tam bir potasyum deposu. Uzmanlar potasyum eksikliğinin depresyon ve ruh hali dalgalanmalarına sebep olabileceğini söylüyor; avokado ise yüksek potasyum içeriği sayesinde bu sıkıntıları önlemeye yardımcı oluyor.
Domates: İşte karşınızda depresyonla mücadelede etkisi araştırmalarca kanıtlanan folik asit ve alfa lipoik asit açısından zengin bir gıda… Journal of Psychiatry and Neuroscience’da yayınlanan bir makaleye göre, depresyon sorunu yaşayan hastalarda folik asit eksikliği görüldüğünü gösteren pek çok çalışma var. Bu çalışmaların çoğunda, depresyon hastalarının üçte birinde folik asit eksikliği saptanmış durumda! Bu da domatesin depresyon konusunda en önemli yardımcılarınızdan biri olduğunu kanıtlıyor.
Elma: Antioksidan açısından çok zengin bir meyve olan elma bu özelliği ile hücresel seviyedeki oksidasyon hasarını önlüyor. B vitaminlerinin yanı sıra, potasyum ve fosfor deposu olan elma aynı zamanda sinirleri yatıştırıcı etkiye sahip.
Koyu yeşil yapraklı sebzeler: Roka, ıspanak, marul, maydanoz, semizotu… Bu koyu yeşil yapraklı sebzeler folik asit içerikleri ile dopamin ve serotonin üretimini destekliyor.