Takviye gıda pazarındaki son trendlere ayak uydurmak gün geçtikçe zorlaşıyor. Her gün yeni bir bitki veya mineral kombinasyonu takviyesi hakkında bilgi paylaşılıyor. Bunlardan biri de kolajen proteini.
Latince’de tutkal anlamına gelen “colla” kelimesinden türetilmiş kolajeni bir çeşit yapıştırıcı gibi düşünebilirsiniz. Kemikler, deri, kaslar, tendonlar ve bağlar başta olmak üzere, neredeyse her organın en önemli yapı taşlarından biri. Temel görevleri, bedene dokusal destek, cilde yapısal güç, esneklik ve sağlamlık kazandırmak.
Kolajen vücudu oluşturan en büyük protein yapısı. Yaşlandıkça kolajen parçalanır ve vücudumuzda cildimizin sıkılığını koruyup kıkırdağımızı desteklemek için gerekli olan miktar azalır.
Kolajen takviyeleri cildiniz ve eklemleriniz için faydalı mı?
Dokuların onarımı, kemik ve cilt dokusunun şekillenmesi için kolajen gereklidir. Bu özelliklerinden dolayı da son yıllarda takviye ve anti-aging pazarının lideri ve gözde ürünü olarak karşımıza çıkıyor.
Kolajenin potansiyel olarak ne yaptığından çok etkili olup olmadığı önemli. Meyveler ve C vitamini, kolajen ile bir arada tutuluyorsa da aslında oldukça farklı şeyler. Meyveler ve C vitamini vücudunuzun kolajen üretmesine yardımcı olurlar, ancak bunlar kolajen kaynağı değildir. Vücut kolajeni, proteinli besinlerden sağlanan prolin, glisin, glutamin ve arginin gibi aminoasitlerden üretir.
Cilt sağlığı için kolajen
Cildin yüzde 70’ini kolajen tip 1 ve 3 oluşturur. Kolajen takviyeleri, fibroblastlar üreterek cilt sağlığını artırıyor gibi görünse de bu, hiçbir şekilde hızlı bir onarım ve uzun vadeli bir strateji değildir. Artan elastin ve fibrillin üretimi nedeniyle bazı faydaları vardır. Kolajen daha genç bir görünüm sağlayan cilt nemini artırır.
Eklem ağrısı için kolajen
Kolajen eksikliği eklem kıkırdaklarını zayıflatır, kemik matriksinin güç kaybetmesine neden olur. Bunun sonucunda romatizmal süreçler, kıkırdak, kas ve kemik erimesi hız kazanır.
Günümüzde birçok sporcu eklem ağrısı yüzünden kolajene yöneliyor, çünkü kolajenin kıkırdak güçlendirici bazı faydaları olabiliyor.
Faydaları olsa da kolajen sizi ağrıdan kurtarabilecek bir takviye değil. Genel eklem sağlığını destekleyen faydaları zamanla artıyor.
En iyi kolajen türü hangisi?
Piyasadaki kolajen türlerinin çeşitliliği ve çokluğu kafa karıştırıcı olabilir: Tavuklardan alınan kemik suyu kolajeni, ineklerden alınan otla beslenen sığır kolajeni, yumurta kabuğu kolajeni ve balık kolajeni gibi…
Balık kaynaklı kolajenler cilt, sığır kaynaklı kolajenler kemik ve eklemler için daha doğru seçimlerdir. Balık kaynaklı kolajenlerin ağır metallerden etkilenmiş balıklardan üretilmemiş olması önemlidir.
Kullandığınız kolajenin molekül ağırlığı ne kadar düşük, içindeki kolajenin ve kolajen peptidin miktarı ne kadar fazlaysa işe yarama ihtimali de o kadar fazladır.
Kaynak: https://medium.com/beingwell/