Sağlık, beslenme ve kilo efsaneleri…
Birçok insan kiloların alınan kalori ve sağlığa bağlı olduğuna inanır. Zayıflamanın basit bir yolu, ne yazık ki, yok. Metabolizmamızın karmaşıklığı, kalorideki azalmayı telafi eder. Beslenmenin kendisiyse kilolardan daha önemlidir.
Karantina sırasında, sosyal medyada, kilo kaybı hakkında efsanelerin ve yanlış bilgilerin çoğalmış olması oldukça rahatsız edici hale geldi. Moda diyetlerin kilo vermede işe yaradığına dair bir kanıt yok. Diyet ve kilo vermeye odaklanmak yerine, sağlıklı beslenmek, stresi azaltmak ve egzersiz yapmak çok daha önemli.
Efsane 1: Daha Az Kalori
Kalorilerin kullanımı, birçok farklı hormon ve bağırsak florası tarafından düzenlenir. Daha az yediğimiz zaman, metabolizmamız bunu telafi etmek için yavaşlar ve herhangi bir kalori açığı oluşmaz.
İnsanların daha az kalori alarak çok kilo vermesi bir istisnadır.
Efsane #2: Zayıf İnsanlar Daha Sağlıklıdır
Birçok zayıf insan doğru beslenmez.
Kilo, kardiyometabolik sağlığın doğru bir göstergesi değildir. Kan basıncı, dolaşımdaki lipidler ve şekerler çok daha iyi belirteçlerdir. Kilo kaybı, metabolik durum sabit kaldığından, kişiyi daha sağlıklı yapmaz.
Efsane #3: Kilo Veremeyenler İradesizdir
Kilomuza aracılık eden kontrolümüz dışında birçok faktör var: Metabolizma, ruh hali, sosyoekonomik durum gibi…
Sağlıklı beslenmeye motive olan kişi, her zaman besleyici yiyeceklere erişemez. İşlenmiş gıdalar, uzun çalışma saatleri, yoksulluk metabolik sağlığı kötüleştirir. Bu faktörlerin birçoğu da kilo alımına neden olur. İrade gücünden ziyade, sosyoekonomik engeller ve biyoloji kilo verme becerimizi sınırlar.
Efsane #4: Mucize Takviye, Süper Gıda, Muhteşem Diyet
Bunlardan herhangi birinin kilo vermek için daha etkili olduğuna dair kanıt yoktur. Burada birkaç son moda söylentiyi ele alalım:
-Mucize Takviyeler
Takviyelerin hiçbiri tek başına işe yaramaz. Birçoğu etiketinde yazanı bile içermezken, bazıları kurşun gibi tehlikeli ağır metaller içermekte.
Bilgi açıklarınızdan yararlanan, denetime tabi olmayan ürünlerin iddialarına güvenmeyin. Bazı diyet takviyeleri insanları öldürebilir.
-Süper Gıdalar
Tek bir yiyeceğin hiçbir miktarı sağlığınızı iyileştirmez. Vücudunuzu toksinlerden arındıran ve kilo verdiren gıda diye bir şey yoktur. Bu iş karaciğeriniz tarafından yapılır. Sağlıklı yiyecekler yiyin ve popüler söylentilerden kaçının.
-Aralıklı Oruç
Aralıklı oruç için bazı kanıtlar elbette var. Ancak bunlar kesin değil ve de olumsuz etkileriyle ilişkili. Genel olarak, bu diyet için, yüksek kaliteli kanıtlar eksik. Hakkında en fazla söylenebilecek şey, kilo vermenize kısa süreliğine yardımcı olabileceği.
-Ketojenik diyet
Ketojenik diyet, kanser ve kilo kaybı için bir mucize olarak lanse edilir. Oysa sadece epilepsi ve diyabette kullanımını destekleyen kanıtlar var. İddiaların çoğu herhangi bir bilimsel kanıt veya destekten yoksun.
Düşük karbonhidratlı diyetlerin lehine veya aleyhine önerilerde bulunmak için yeterli kanıt bulunmuyor. Diğer düşük kalorili diyetlerden farklı bir performans göstermiyor.
Diyet, beslenme ve sağlık sandığımızdan çok daha karmaşık konular. Birçok metabolik nedenden dolayı kilo vermek zordur, bu da çoğu insanın kilolarını koruyamayacağı anlamına gelir.
Unutmayalım ki başkasına yarayan size yaramayabilir. İkizlerin bile metabolik yapıları farklıdır.
Kaynak: