Saatler boyu televizyon karşısında o kanal senin bu kanal benim hareketsiz kalıyorsanız bu haberi mutlaka okuyun. Avrupa Önleyici Kardiyoloji Dergisi’nde yayınlanan bir çalışma, uzun süreli hareketsizlikle geçirilen TV izleme saatleri ile kan pıhtılaşması riski arasında potansiyel bağlantılar olduğunu gösteriyor.
TV izlemek, hareketsiz geçen boş zamanın önemli bir parçası. Yakın tarihli bir çalışmanın analizine göre, uzun süre TV izlemek daha yüksek venöz tromboembolizm (VTE) geliştirme riski ile ilişkili. TV izleme ve VTE arasındaki bağlantıya bakan farklı çalışmaların analizi, bu duruma ilişkin risk faktörlerinin daha iyi anlaşılmasına yardımcı olabilir.
Venöz tromboz, toplardamarlardaki kan pıhtısı oluşumuna verilen isim. Bu pıhtı, toplardamar içerisinde kan akışını engelleyerek bölgesel şişme ve ağrıya yol açar. Uzun süreli hareketsizlik venöz tromboz oluşma riskini arttırır. Tromboz, dünyada en sık görülen kalp krizi, inme-felç ve venöz tromboembolizm gibi 3 tehlikeli kalp-damar hastalığının ortak mekanizmasında ve bu hastalıkların oluşumunda yer alır.
Araştırmacılar, uzun süreli hareketsizliğin, uzun süreli TV izlemenin, VTE geliştirme riskinin, daha kısa süre TV izlemeye kıyasla %35 daha yüksek riskle bağlantılı olduğunu buldular. Bulgular nedenselliği kanıtlamadığı için herhangi bir sonuca varmadan önce daha fazla araştırmanın gerekli olduğunu da belirtiyorlar.
Uzmanlar, televizyon izlerken veya uzun saatler oturmayı gerektiren işler arasında, düzenli molalar verilmesini, her 30 dakikada bir ayağa kalkıp esnemeyi ve fiziksel aktivite seviyelerini artırmayı öneriyorlar. Ayrıca, çalışmalarında diyeti değerlendirmemiş olsalar da TV izlerken besleyici olmayan atıştırmaların da artan VTE riskine katkıda bulunabileceğini ekliyorlar.
Modern insanın günlük yaşamında oturduğu veya hareket ettiği fiziksel, ekonomik ve sosyal ortamlar, hızla değişiyor. Ulaşım, iletişim, iş yeri ve ev eğlence teknolojilerindeki değişiklikler, fiziksel aktiviteyi önemli ölçüde azaltıyorlar. Televizyon izleme, bilgisayar ve oyun konsolu kullanımı, işyerinde oturma ve otomobillerde geçirilen zaman gibi hareketsiz davranışlar, riski artırıyorlar.
Her yıl binlerce yaşam kaybına veya kalıcı rahatsızlıklara neden olan tromboembolizm her yaş grubunda görülebiliyor. Trombozu önlemenin en etkili yolu, yaşam tarzını değiştirmekten geçiyor. Risk faktörlerini hayatınızdan çıkarabilir, sigara tüketimini kesebilir, sağlıklı beslenerek fazla kilolardan ve hareketsiz yaşam tarzından kurtulabilirsiniz.
Kaynak: www.medicalnewstoday.com