Yazı ve fotoğraf: Cansu Coşkun
Bu tarif sizlere hem çok leziz, hem çok hafif ve sağlıklı bir akşam yemeği tabağı vadediyor. Benim gibi beraber tüketmeyi de tercih edebilirsiniz, her iki tarifi de ayrı ayrı tüketmeyi de, yani seçim tamamen sizin. Ben bir de tabağıma klasik humus ve biberli humus ekledim ve sonuç restoranlarda yediğimizden eksiği olmayıp fazlası olan bir akşam yemeği oldu.
Domates soslu mezgit malzemeler:
- 4 adet mezgit veya levrek fileto (adeti yaklaşık 250 gram)
- 1 soğan
- 2 kereviz sapı
- 1 avuç kereviz yaprağı
- 1 avuç doğranmış dereotu ve kereviz yaprağı
- 2 diş sarımsak
- 1 bardak domates sos
- 2 çorba kaşığı elma sirkesi
- 1 bardak su
- 1 dilimlenmiş limon
- Tereyağ, Zeytinyağı
- Tuz, karabiber, pul biber, kekik (arzunuza göre ekleme çıkarma yapabilirsiniz)
Önce zeytinyağında doğranmış soğanı kavurarak başlayın, pembeleşen soğana sonra da küp küp doğranmış kereviz saplarını ve iki diş sarımsağı ilave edip 10 dakika daha orta kısık ateşte kavurmaya devam edin. İyice kavrulunca domates sosunu ilave edin, tuzunu ve baharatını verin, ve orta ateşte kaynayana dek pişirin. Kaynayınca 1 avuç kereviz yaprağını, suyu ve sirkeyi ekleyin ve karıştıra karıştıra tekrardan kaynayana dek pişirin. Sos bu şekilde hazır olacak. Sosu kenara aldıktan sonra tuzladığınız balık filetolarının tüm yüzeylerini 30ar saniye zeytinyağı sürdüğünüz ve iyice ısınan tavada kızartın. Mühürlenen balıkları fırın kabına dizin ve üzerlerine hazırladığınız sosu dökün. Balıkların üzerine bir çay kaşığı kadar tereyağ ekleyin ve dilimlenmiş limonları dizin. 180 derece önceden ısıtılmış fırında 20-25 dakika kadar tutun ve çıkardıktan sonra 1 avuç doğranmış dereotu ve kerevizi üzerine serpin.
Kremalı ıspanak:
- 1 soğan
- 2 diş sarımsak
- 3-4 bağ ıspanak
- 1 çorba kaşığı agave şurubu (opsiyonel)
- 1 paket krema
- Tuz, karabiber, pul biber
Doğranmış soğanları ve sarımsağı zeytinyağında, kullanacaksanız agave şurubu ile çok kısık ateşte 1 saate yakın süre bekletin. Sonrasında ateşi yükseltip soğanlar iyice ölünceye dek kavurun. Ben bu süreyi balığı yaparken değerlendirdim. Ama 1 saat bekletmek kesinlikle şart değil, direk orta ateşte soğanları ve sarımsağı agave ve zeytinyağı ile kavurarak da başlayabilirsiniz. Agaveyi de bazı tariflerde verilen şekerin yerini tutsun ve soğana iyice karamelize tadını vermesi için kullanıyorum, tercih etmezseniz kullanmak zorunda değilsiniz. Kavurma işlemi bitince ıspanakları da ekleyip soteleyin. İçine tuz, bol karabiber ve pul biberini ekleyin ve ıspanaklar tamamen sotelenince kremayı ekleyip 5-6 dakika karıştırarak daha pişiriyoruz.
Afiyet olsun…