Sebze bazlı köfteler farklı dokuları ve tatları ile müthiş bir lezzet sunuyor. Yemeği tamamlamak için bunları makarna, pilav, salata veya buharda pişmiş yeşilliklerin üzerine limon ile servis edebilirsiniz.
Malzemeler:
- 3 yemek kaşığı zeytinyağı
- 500 gr patlıcan (2-3 cm’lik küçük küpler halinde kesilmiş)
- 1 soğan (küp doğranmış)
- 1 yemek kaşığı kıyılmış sarımsak
- 1 su bardağı haşlanmış kuru fasulye
- 1/4 fincan kıyılmış taze maydanoz
- 1 su bardağı ekmek kırıntısı
- Bir tutam kırmızı pul biber (isteğe bağlı)
- 1 çay kaşığı tuz
- 1/2 çay kaşığı biber
- 2 su bardağı domates sosu (malzemeler ve yapılışı tarifte)
Hazırlanışı:
1 yemek kaşığı yağı orta-yüksek ateşte büyük bir tavaya koyun. Isınınca patlıcanı ve 1/4 bardak suyu ekleyin. Tuz ve karabiberi serpin ve ara sıra karıştırarak patlıcanlar yumuşayana ve renk almaya başlayana kadar, 10 ila 15 dakika pişirin. Patlıcanı mutfak robotunun karıştırma haznesine aktarın.
Kalan 1 yemek kaşığı yağı soğan ve sarımsakla birlikte tavaya ekleyin ve tekrar ateşe koyun. Sık sık karıştırarak soğanşar yumuşayıp yarı saydam hale gelene kadar 3 ila 5 dakika pişirin. Bu arada haşlanmış fasulyeleri ve maydanozu patlıcanın yanına robota alın ve iyice birleşinceye kadar karıştırın, ancak püre haline getirmeyin.
Patlıcan karışımını bir kaseye alıp soğan ve sarımsakla karıştırın, ardından ekmek kırıntılarını ve kullanıyorsanız kırmızı pul biberi ekleyin. Tadına bakın ve baharatını ayarlayın. Karışımı yaklaşık ceviz büyüklüğünde 12 top haline getirin; bunları fırın tepsisine alın ve 180 derecede ısıtılmış fırında 25 ila 30 dakika, sertleşene ve iyice kızarana kadar pişirin.
Bu arada domates sosunu hazırlayın. Bunun için 3 yemek kaşığı zeytinyağı, 1 büyük rendelenmiş soğan, 3 diş ince dilimlenmiş sarımsak, 1 çay kaşığı şeker, 1 çay kaşığı kuru kekik, ½ çay kaşığı kırmızı pul biber ve 4 adet rendelenmiş domatesi bir tavaya alıp domates koyulaşana ve sos kıvamını kadar orta ateşte çektirin.
Pişen köfteleri domates sosuyla birlikte sıcak veya oda sıcaklığında servis edin.
Kaynak: Marc Bittman – Cookbook