Pizza tabanında, makarnayla karıştırarak ya da patates kızartmasının yanında… Domates sosu muhtemelen en sık kullandığınız soslardan biridir. İlk bakışta yapmak kolay gibi görünse de domates sosunu koyulaştırmanın birkaç püf noktasını öğrenmeye ne dersiniz?
Kaynatın
Domates bazlı bir sosu koyulaştırmanın klasik yolu aynı zamanda en iyi ve en kolay olanı; ancak en hızlısı değil. Bahsettiğimiz teknik sosu kaynatmak, ısıyı düşürmek ve istediğiniz kıvama gelene kadar hafif ateşte kaynamaya bırakmak. Bu süre 20 dakika ya da bir saat, hatta belki daha da uzun olabilir. Domatesler doğal olarak bol miktarda su içerir, bu nedenle herhangi bir domates sosunu uzun süre pişirmek su içeriğinin bir kısmını ortadan kaldırmaya yardımcı olacaktır. Su yavaş yavaş buharlaşacak ve geriye koyulaşmış, tam gövdeli ve bol aromalı bir sos kalacaktır.
İpucu: Bir sosu pişirirken veya yeniden ısıtırken, sosa metalik bir tat verebileceğinden, bakır veya alüminyum tencerelerden kaçınılması önerilir. Ayrıca buharlaşmayı sağlamak için sosun üzeri kapakla kapatılmamalı.
Domates Salçası Ekleyin
Domates salçası, hem aroma katan hem de kıvamı sayesinde sosun koyulaşmasına yardımcı olan bir ürün. Domates salçasından faydalanmanın en iyi yollarından biri de onu domates bazlı soslar için doğal bir kıvam arttırıcı madde olarak kullanmak.
Krema Ekleyin
Krema eklemek domates sosunun lezzetini değiştirecek, ancak aynı zamanda koyulaştıracaktır. Kremayı gezdirin ve sos istediğiniz kıvama gelene kadar birkaç dakika pişirin.
Peynir ekleyin
Bir başka hızlı çözüm de peynir eklemek: Taze rendelenmiş Parmesan peyniri umami katacak ve sosu koyulaştıracaktır. Krem peynir de en sevilen gizli malzemelerden biridir ve domates sosunu hızla koyulaştırır.
Roux Yapın
Roux: Beşamel tipi bir sosun eşit miktarda yağ (genellikle tereyağı) ve undan oluşan pişmiş bir karışımla (roux) koyulaştırılması klasik bir Fransız tekniğidir, un yerine nişasta ile de koyulaştırma yapılabilir. Ancak çok iyi karıştırılması gerektiği unutulmamalıdır, aksi halde sosta beyaz küçük topaklar görülebilir.
Kaynak: https://www.marthastewart.com/