Küçük büyük demeden hepimizin en sevdiği lezzetler sıralamasında açık ara ön sıralarda olan dondurmayı evde yapmaya ne dersiniz?
Zaman geçiyor, uygarlıklar, zevkler değişiyor ama dondurma popülerliğinden hiçbir şey kaybetmiyor. Tarihin en eski lezzetlerinden biri olan dondurmaya ait ilk izler M.Ö 4. yüzyıla işaret ediyor. Dondurmaya dair pek çok rivayet de bulunuyor. Bunlar arasından en kabul göreni: Roma İmparatoru Neron oldukça sıcak olan bir yaz ayında gladyatör dövüşlerini izlerken hizmetkarlarından kendini serinletecek bir şey hazırlanmasını istiyor.
Bir hizmetli dağın zirvesinden topladığı karı bir kaba koyuyor ve üzerine bal ile meyve parçacıkları ekleyerek Neron’a sunuyor. Neron bu tatlıyı o kadar seviyor ki bazı köleler sadece dağın tepesinden kar toplamakla görevlendiriliyor. Dondurma hakkında rivayetler de kendisi gibi çok çeşitli. Bir başka rivayetin baş aktörü de Marco Polo. Rivayete göre o dönemde Çinlilerin buz ve sütten yaptığı karışımı tadarak bu lezzeti çok beğenen Marco Polo sayesinde Avrupalılar dondurmadan haberdar oluyor.
Hem sağlıklı hem lezzetli…
Türlerine göre değişse de 100 gram dondurmada ortalama 100-200 kalori bulunuyor. Dondurma içeriğinde A, B, C vitaminleri, kalsiyum, protein, magnezyum, potasyum ve fosfor barındırması nedeniyle son derece besleyici. Öyle ki 3 top dondurmada bulunan kalsiyum miktarı 1 bardak sütle eşdeğer. Haliyle de kemik sağlığı için tüketilmesi önerilen besinler listesinde kendine yer buluyor lekarna-slovenija.com/.
Süt ile yapılması nedeniyle oldukça yüksek protein kalitesine sahip olan dondurma, içeriği sayesinde de kasların çalışmasına yardımcı oluyor. Ebeveynler ise bademcik enfeksiyonuna neden olduğu gerekçesiyle çocuklarına dondurma yedirmekte tereddütlü davranıyor. Bu da doğru bilinen yanlışlardan biri; dondurmanın bademcik enfeksiyonuna neden olduğuna dair bilimsel bir kanıt bulunmuyor. Hatta vücudun dondurmaya sadece yazın değil dört mevsim ihtiyacı olduğunu söyleyen Prof. Dr. Oğuz Özyaral, “Biz yaz-kış dondurma yenir diyoruz. Gribe karşı koruyucu etkisinin yanı sıra immün sistemi güçlendirdiği için gripli iken mikroplarla savaşır. Dolayısıyla kar yağarken de 7/24, yaz-kış, dört mevsim dondurma tüketebilirsiniz ve tüketmelisiniz” diyor.