Hamur
Malzemeler:
- 3 su bardağı un
- 1,5 su bardağı süt
- 1 çay bardağı ılık su
- ½ su bardağı toz şeker
- 1 paket yaş maya
- 2 yumurta
- 100 gr tereyağı
- Tuz
Kaplama
Malzemeler:
- 250 gr bitter çikolata
- 250 beyaz çikolata
- Doğal gıda boyası
- Renkli şekerleme
Kızartmak İçin:
- Ayçiçek yağı
Hazırlanışı:
- Derin bir cam kasede mayayı ılık süt ve suyla karıştırıp bekletin. Maya aktif hale gelince üzerinde kabarcıklar oluşmaya başlayacaktır.
- Mayaya tereyağı, toz şeker, yumurta, bir tutam tuz ilave ederek karıştırın.
- Sıvı malzemenin üzerine unu kontrollü bir şekilde ekleyin ve yumuşak kıvamlı bir hamur elde dip üzerini kapatarak en az yarım saat mayalanmaya bırakın.
- Mayalanan hamuru hafif unladığınız tezgaha alın ve merdane yardımıyla 1 – 1,5 cm. kalınlığında açın.
- Bu aşamada varsa yuvarlak bir kalıp yoksa bir su bardağı ile hamurdan yuvarlak parçalar kesin. Ardından daha küçük bir kalıp ya da bir çay bardağı yardımıyla hamurların ortasında da yuvarlaklar açın.
- Kalan hamurlarla aynı işlemi tekrarlayarak tüm hamuru ortası boş yuvarlaklar haline getirin.
- Hazırladığınız tüm hamurları 15 dakika kadar ikinci mayalanmaya bırakın.
- Kızartma tencerenizde Ayçiçek yağını kızdırın ve hazırladığınız hamurları bu yağda kızartın.
- Donutları kaplamak için farklı teknikler kullanabilirsiniz. Benmaride erittiğiniz çikolatalara kızarttığınız hamuru batırabilirsiniz. Üzerine renkli şekerlerle süsleyebilirsiniz.
- Erittiğiniz beyaz çikolataya biraz doğal gıda boyası ekleyip, elde ettiğiniz farklı renkteki çikolatalarla donutları kaplayabilirsiniz. Üzerine renkli şeker ya da ince kıydığınız ceviz ya da fındık parçaları ekleyebilirsiniz.