Nohut daha çok kış aylarında tercih edilen bir baklagil olsa da sahip olduğu zenginlik onu dört mevsim sofralara taşıyor.
Zengin bir protein, sağlıklı karbonhidrat, lif, vitamin ve mineral kaynağı olan nohut, dengeli beslenme söz konusu olunca akla ilk gelen besinlerden biri. Üstelik nohutu farklı şekillerde tüketmek mümkün. Haşlanıp salatalara eklenebilir, tencere yemeği olarak pişirilebilir, humus ya da falafel olarak yenilebilir. Cipslere alternatif sağlıklı atıştırmalık olarak kavrulabilir.
Protein içeriği yüksek olduğu için kemik gelişimi ve sağlığını destekleyen nohut, kan şekerini dengede tutuyor. Sindirim sisteminin çalışmasını düzenliyor. Yüksek lif içeriği sayesinde tokluk hissini artırıyor.
Nohut başlı başına bir şifa kaynağı, haşlama suyunun da dökülmemesi ve tüketilmesi öneriliyor. Nohut suyunun romatizma ağrılarına iyi geldiği ifade ediliyor. Ayrıca bağırsakları temizlediği, ağız içinde oluşan lezyonları tedavi etmeye yardımcı olduğu, hücre yenilenmesini desteklediği ve cilde daha parlak bir görünüm kazandırdığı belirtiliyor.
Orta Doğu ve Hint mutfağının temel besin maddelerinden biri olan nohut, dip soslar, güveçler, köriler ve taginler gibi çeşitli yemeklerde kullanılıyor.
Nohut ile yapılan humus ise favori tüketim şekillerinden biri. Nohut bazlı humusların çoğunun ana malzemeleri aynı: nohut, tahin, limon suyu, tuz, zeytinyağı ve sarımsak. Humus, pide veya naan ekmeği, cips veya sebze krakerleri için harika bir dip sos. Üzerine biraz füme kırmızı biber ve kızarmış çam fıstığı ya da pastırma eklenebiliyor. Bazı restoranlar humusu chimichurri sosuyla servis ediyor. Daha önce hiç humus yapmadıysanız, hemen denemelisiniz.
Hangi şekilde tüketirseniz tüketin, bu küçük mucizeler dengeli bir beslenmenin doyurucu ve sağlıklı bir bileşenidir.
Kaynak: https://davidmokotoff.medium.com