Küresel ısınma, dünyada çalışma düzeninin değişmesi için alarm veriyor.
Çalışma sürelerinin kısalması son günlerde dünyanın farklı ülkelerinde gündeme gelmeye başlıyor. Daha kısa çalışma sürelerinin hem yürümeyen ekonomilerin düzelmesine hem de kaynakların tükenmesi, doğanın bozulması ve küresel ısınma gibi güncel konulara çözüm sunacağı düşünülüyor.
Sürdürülebilir bir ekonomik model için “aralıksız büyüme” gibi kurallara biraz ara verip, dünyanın sınırlarına göre bir yaşam şekli bulmak gerekiyor. Ayrıca bugünkü çalışma saatleri ve yaşam tarzı giderek daha sürdürülemez hale geliyor. İnsanlar artık aşırı pahalı evlerde oturmak ve donmuş ya da karbon üretimine katkı yapan yemekler tüketmek için saatlerce mesai yapmak zorunda kalıyor.
Acil önlem alınmalı!
Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli (IPCC)’nde net bir şekilde ortaya konulduğu gibi, bugün küresel ısınmayı 1.5 derecede tutabilmek için her alanda hızlı, geniş kapsamlı ve daha önce örneğine rastlanmamış önlemler alınması gerekiyor. Çünkü bunun üstünde ufacık bir ısınmanın bile doğa üzerinde kalıcı büyük sonuçları oluyor.
Autonomy’nin bu konudaki yeni yazısında farklı bir fikre yer veriliyor. İngiltere’nin mevcut karbon salımı ve çalışılan her saatle buna eklenen karbon salımı verilerine göre, ülkenin iklim değişikliği için istenene uyması için çalışma saatlerini %80 azaltması; yani haftalık çalışma saatlerini neredeyse 9 saate indirmesi gerekiyor.
Çalışma saatlerindeki bu belirgin düşüş, bu işin sadece fosil yakıtlara dayalı sanayilerin azalmasıyla olmayacağını da gözler önüne seriyor. Bunun çok daha ötesine gitmek gerek. Yeni bir ekonomik modelle aynı anda ulaşım ve diğer alanlarda sürdürülebilir enerjilere geçiş ve çalışma saatlerinde önemli kesinti yapılması şart haline geliyor.