Herkesin bildiği ama duymaktan hoşlanmadığı gerçeklerden biri de gazlı içeceklerin zararları.
Dünya üzerinde obezite her geçen gün artarak yayılıyor ve fast food, abur cubur, hareketsizlik gibi durumlarla, gittikçe kötüleşiyor. Obezite pandemisine katkıda bulunan, çok popüler ve çocukların bile erken yaşta bağımlısı olduğu bir faktör de gazlı içecekler.
Neden zararlılar?
Şeker oranları acayip yüksek. 330ml’lik bir kutu kola 39 gram şeker içeriyor. Bu da günde tüketimi tavsiye edilen miktarın çok üzerinde.
Aşırı şeker tüketimi obezite, kalp hastalığı ve diyabet riski ile ilişkili.
Obezite
Bir kutu gazlı içecekteki kalorilerin tümü şekerden geliyor. Bunların hiçbir besin değeri bulunmuyor. Fazla şeker, insülin direncine yol açabilir. Glikoz, enerji için kullanılmak üzere hücrelerinize giremez. Sonuçta kendinizi daha aç hissedebilir ve daha fazla yemeye meyilli olabilirsiniz. Bu da kilo alımına ve obeziteye katkıda bulunuyor.
Kalp hastalığı
Gazlı içecekler kalp hastalığı riskini büyük ölçüde artırıyor. Nedeni, aşırı şeker! Bunu, vazodilatasyona katkıda bulunan nitröz oksit üretimini azaltarak ve damarları daraltan hormonların üretimini artırarak yapıyor. Kan damarlarındaki iltihaplanmaya katkıda bulunuyor. Bu da kalbe giden kan akışını azaltıyor ve zamanla plak yırtılması ve pıhtı oluşumuna neden olarak kalp krizine yol açabiliyor.
Diyabet
Fazla şekerin artan diyabet riskine katkıda bulunması şaşırtıcı değildir. Kan şekeri seviyelerinin yükselmesi insülin direncine, bu da tip 2 diyabete neden olabilir.
Araştırmalar, günde 1-2 kutu gazlı içecek tüketen kişilerin, sık tüketmeyenlere göre, tip 2 diyabet geliştirme riskinin yüzde 26 daha fazla olduğunu gösteriyor.
Besin değeri yoktur
Yaşamak için yemek yeriz ve vücudumuza enerji sağlarız. Yaşamak ve büyümek için optimal bir sıvı konsantrasyonuna ihtiyaç duyarız. Doğru türde yiyeceklerle birlikte, doğru türde sıvılar vücudumuzu sağlıklı tutar.
Bu kesin ifade gazlı içecekler için söylenemez.
Bir kutu gazlı içecek 140 kalori, 45mg sodyum, 39g karbonhidrat, 39g şeker haricinde bir şey sağlamaz.
Bazı gazlı içecekler kafeinsiz ve şekersizdir. Bunlar da şeker yerine dehidrasyona neden olan yapay tatlandırıcılara sahip.
Bağımlılığa yol açabilir
Yiyecek ve içecek bölümü olan hemen hemen her mağazada, gazlı içecek bölümü bulunuyor.
İçeceksiz yiyecekler kulağa çok çekici gelmiyor. Nedense içecek söz konusu olduğunda çok az insan tercihini sudan yana kullanıyor. Çoğunluk bir kutu kolayı tercih ediyor.
Gazlı içecekler tatlarıyla bu bağımlılığı körüklüyor.
Gazlı içecek tükettiğimizde, şeker vücudumuzda dopamin salınımına neden oluyor. Dopamin, ödül ve zevkle ilişkili bir hormon. Bağımlılık böyle oluşuyor.
Yapılan araştırmalar, şekerin bazı uyuşturuculardan daha fazla bağımlılık yaptığını gösteriyor. Aşerme, tolerans, yoksunluk gibi uyuşturucu etkileri ile benzerlikler gösteriyor. Ruh halini değiştiriyor ve tıpkı uyuşturucu gibi uyuşturuculara benzer zevk/ödül hissi getiriyor.
Şeker bağımlılığı bir gerçek…
Arada bir içmek sorun olmaz ama kendinizi gazlı içecek kutusuna defalarca uzanırken bulursanız, o zaman durup ne yaptığınızı yeniden değerlendirmenin zamanı gelmiş demektir.
Vücudumuza düzenli olarak almamız gereken tek sıvı ise elbette sudur.
Kaynak: