Yapılışı
Bunun için 4 adet büyük boy enginarı sap kısmından kesin. Yıpranmış olan dış yaprakları koparın ve geri kalan yaprakları bir parmak kadar üstten kesin. İki elinizin baş parmaklarıyla iç kısmını açmaya çalışın, varsa dipteki tüylü kısmı bir tatlı kaşığıyla temizleyin. Dış yapraklarının aralarını ve içini güzelce yıkayıp kararmaması için önceden hazırladığınız limonlu suya koyun.
Dolma içi için 1 demet dereotu, 1 demet maydanoz ve 5 adet taze soğanı yıkayın, ince ince doğrayın.
4 küçük çay bardağı pirinç yıkayın, süzün. Pirince yeşillikleri, tuzu, karabiberi ekleyip zeytinyağı ilave ettiğiniz tencerede hafif çevirin. Tencereye 3/4 su bardağı su ekleyin ve suyunu çekene kadar harcı pişirin.
Enginarların suyunu iyice akıttıktan sonra içini ve dış yapraklarının arasını yavaşça açarak pirinçli harçla doldurun. Tencerenin altına varsa enginarın temiz yapraklarından serin, hazırladığınız harçla doldurduğunuz enginarları yerleştirin. Aralara taze enginar saplarını koyun.
Enginarların bir parmak altında kalacak şekilde sıcak su ekleyin ve üzerine bir limonun suyunu sıkın. Orta ateşte tencerenin kapağı kapalı olarak 25-30 dakika kadar pişirin. Pirinçler pişince ocaktan alın, kendi haline bırakarak soğumasını bekleyin, soğuduktan sonra servis yapın.