Dukkah aslında Orta Doğu ve Mısır’da sık kullanılan bir baharat karışımı, yemeklerin lezzetini deyim yerindeyse ikiye katlayan bir destekçi. Farklı otlar, kuruyemişler ve baharatlarla zenginleşen bu karışım farklı amaçlarla kullanılabiliyor. İsterseniz salatanıza isterseniz yumurtanızın üzerine ya da konuklarınız için hazırladığınız başlangıçları, dip sosları zenginleştirmek için hazırlayabilirsiniz.
Dukkah yapımı
İşin sırrı kullanılan içinde kullanılan kuru yemişlerin kavrulmuş olması… Antep fıstığı, fındık, kaju, çam fıstığı olmazsa olmazlardan. Susam, kimyon ve kişniş de dukkah hazırlanmasında kullanılıyor. Bu saydıklarımız aslında en temel malzemeler; damak tadınıza göre zengileştirmek ve geliştirmek size kalmış. Tuz ve karabiberi de unutmamalısınız.
Çorbaların üzerinde de farklı bir tat bırakan dukkah, yapıldıktan sonra kavanozda kuru bir ortamda saklanabilir. Nasıl yapacağınıza gelince, en pratik yol kullanacağınız çerezleri ve tohumları bir fırın tepsisine alıp fırında iyice kurutup kızartmanız. Soğuduktan sonra tüm malzemeyi blender’dan geçirebilirsiniz. Ama un haline gelecek kadar inceltmeyin, ağıza gelecek kadar taneli olmasına dikkat edin. Hazırladığınız bu karışımı ekstra lezzet katmak istediğiniz yemeklerde kullanabilirsiniz.