Dünyanın en acı biberi hangisi biliyor musunuz? Peki size bugüne kadar bilinen en acı biberden 3 kat daha acı yeni bir biber türünün yetiştirildiğini söylersek… Acı sevmeyenleri bu konunun dışında tutuyoruz ama acı biber sevenler için ilginç haberlerimiz var.
Yemesi eziyete dönüşse de acı biberi neden sevdiğinizi hiç düşündünüz mü? Yana yana yenilen acı biberdeki kapsaisin maddesi, endorfin hormonu salgılamasını artırarak mutluluk hissi veriyor.
Ülkemiz acı biber tüketimi konusunda dünya lideri. “Nasıl olur” demeyin. Araştırma şirketi IndexBox’un verilerine göre (Aralık, 2019) Türkiye’de kişi/yıl biber tüketimi yaklaşık 5 kg; bu da günde ortalama 86,5 gram biber tüketimine denk geliyor. Acılı yemekleriyle ünlü Meksika’nın günlük tüketiminin yaklaşık 50,95 gr olduğunu düşünürsek “acı liginde” şampiyon biziz.
Bugüne kadar dünyanın en acı biberi Amerika’nın Güney Carolina eyaletinde yetişen “Carolina Reaper” idi. Scovil oranı (biberlerin acılık birimi) 1.500.000 ile 2.100.000 aralığında değişen bu biber jalapeno biberinden 275 kat daha acı bir tada sahip; artık acılığını siz düşünün.
Acının da acısı
California Reaper’ı 2013 yılında geliştiren isim olan biber uzmanı Ed Currie, geçtiğimiz günlerde bu biberden üç kat daha acı olan “Pepper X” adını verdiği yeni bir biber türünü melezledi ve Guiness Dünya Rekorunu elde etti. Bu yeni acıyı ilk tadan da tabii onu yetiştiren Currie oldu; deneyimini şöyle anlattı: “Yedikten sonra tam üç buçuk saat boyunca sıcağı hissettim. Sonra vücudumda korkunç kramplar başladı. Yaklaşık bir saat boyunca mermer bir duvarın üzerinde yağmurun altında acı içinde inleyerek yattım.”
Acı nasıl ölçülüyor?
Acılık -ya da biberin ısısı- Scoville ölçeği kullanılarak ölçülür; Scoville ısı birimleri (SHU) adı verilen birimler halinde kaydedilir. Bu birimler, acı biberleri acı yapan ana bileşen olan kapsaisin adlı kimyasal bileşiğin seviyelerine göre hesaplanır. Saf kapsaisin 16 milyon SHU’luk bir ölçüme sahipken, acı içermeyen dolmalık biberlerin ölçümü 0 SHU’dur. Guiness Dünya Rekorları’na göre Pepper X ortalama 2,69 milyon birim olarak ölçüldü.
Acı yediğimizde neden ayran içeriz?
Acı biberin içeriğindeki kapsaisin sudan çok yağda çözünür, bu nedenle acı yedikten sonra su yerine ayran içmek daha iyi hissettirir. Ayran yağlı olduğu için kapsaisini temizler ve acı hissini azaltır. Su içmek ise geçici bir etki yapar.
Currie şu ana kadar Pepper X’in tamamını tüketen beş kişiden sadece biri. Şimdilik o ve ekibi, bu küçük ve buruşuk biberin tohumlarını kimseyle paylaşmama kararı aldı. Carolina Reaper’ı fikri mülkiyetini korumadan insanların yetiştirmesine izin veren biber uzmanı bu sefer avukatlarının sözünü dinleyecek görünüyor.
Kaynak: https://www.guinnessworldrecords.com/, AP