Vitamin, protein ya da hormon takviyesi kullanıyor musunuz? Peki bu takviyelere gerçekten ihtiyacınız var mı? En sık kullanılan takviyelere ve gerçekten gerekli olup olmadıklarına gelin birlikte bakalım…
Kolajen: Kolajen, vücutta en bol bulunan proteinlerden biridir ve cildimizin, kemiklerimizin, kaslarımızın ve tendonlarımızın oluşmasına yardımcı olur. Yaşlandıkça, doğal olarak vücuttaki üretimi azalmaya başlar. Bazı çalışmalar, kolajen takviyesi almanın yaşlanma belirtilerini azaltabileceğini, kemik yoğunluğunu artırabileceğini ve eklem, sırt ve diz ağrılarını iyileştirebileceğini gösteriyor.
Magnezyum: Düşük magnezyum seviyeleri uyku bozukluklarıyla ilişkilendirilse de daha iyi bir uyku için magnezyumun takviye olarak alınmasının faydalarına dair kanıtlar hayli sınırlı. Aslında sağlıklı bir beslenme programıyla bağışıklığı güçlendiren, kan şekerini düzenleyen, sinir ve kas fonksiyonlarını desteklemeye yardımcı olan bu minerali yeterli düzeyde alabiliriz. Magnezyumu takviye yerine fındık, yeşil yapraklı sebzeler, fasulye, yoğurt ve balık gibi gıdalardan almak mümkün.
B6 Vitamini: Diğer temel vitaminlerde olduğu gibi, vücudumuz kendi başına B6 üretemez; sadece gıdalardan (ton balığı, somon, nohut, kümes hayvanları, koyu yapraklı yeşillikler, muz, portakal, kavun ve fındık gibi) veya takviyelerden bu vitamini alabilir. Sağlıklı yetişkinlerin çoğu tükettikleri yiyeceklerle yeterince B6 vitamini alırlar, bu nedenle vücutta ciddi bir eksiklik yoksa takviyesine de ihtiyaç yoktur.
Melatonin: Hava kararmaya başladığında beynimiz tarafından salgılanan bir hormon olan melatonin bizi uykuya hazırlar. Melatonini takviye olarak almak vücudu yanıltır ve gece olduğu hissi verir. Uzmanlar, anksiyete ve uyku apnesi gibi uykuyu bozabilecek ve tedavi gerektirebilecek sağlık sorunları yoksa melatonin takviyesi almadan önce mutlaka doktora danışmak gerektiğini belirtiyor.
D Vitamini: Vücudumuz kemiklerin gelişimi ve sağlığı için ihtiyaç duyduğu kalsiyumu bağırsakların emmesi için D vitaminine ihtiyaç duyar. Ancak ABD’de yapılan bir araştırma, kalsiyumla birlikte veya kalsiyum olmadan alınan D vitamini haplarının kemik kırılma oranları, kanser ve kardiyovasküler hastalıklar gibi bir dizi rahatsızlık üzerinde önemli bir etkisi olmadığını gösterdi. Yine de çölyak gibi rahatsızlıkları olanlar ve güneş ışığından mahrum kalanlar D vitamini takviyelerinden fayda sağlayabilir.