Gün boyunca hem zihinsel hem de bedensel fonksiyonlarımızı sorunsuz şekilde kullanabilmek için enerjiye ihtiyacımız var. Enerji denince akla ilk olarak bol kalorili, şekerli gıdalar gelse de bu kavramı bütünsel olarak ele almakta yarar var. Zira bir beden sağlıklı değilse, tüm vitaminler ve mineraller yerli yerinde bulunmuyorsa aldığımız besin öğelerinden yeterince yararlanmamız da pek mümkün olmaz. Bu nedenle dengeli beslenmemiz çok önemli. Öncelikle güne sıkı bir kahvaltıyla başlayarak enerjinizi ve metabolizmanızı harekete geçirin. Sonra ise enerjinizi her zaman üst noktada tutmak için bu gıdaları tüketebilirsiniz.
Demir içeren besinler
Kırmızı et, hindi eti, mercimek, ciğer, tofu, soya, mercimek türleri, kuru fasulye gibi hayvansal ya da bitkisel kaynaklı gıdalar demir açısından son derece zengindir. Vücudunda demir eksikliği olan kişilerin enerjisi düşüktür, halsizdir. Sağlıklı bir bedene sahip olmak için demir alımını ve demir emilimini desteklemeliyiz. Demir içeren gıdaları C vitamini içerek portakal, mandalina, kivi, limon gibi gıdalarla buluşturarak demir emilimini artırabiliriz.
Karmaşık karbonhidratlar
Bezelye, nohut, barbunya, siyez bulguru, kara buğday, esmer pirinç gibi bakliyat ve tam tahıllar yavaşça sindirildiği için organizmamızı ve beynimizi istikrarlı şekilde besler. Oysa diğer karbonhidrat kaynakları, örneğin şekerli gıdalar, rafine besinler kolayca sindirilir ve hızlıca glikoza dönüşür. Bu da enerji anlamına gelir ancak bu tür enerjinin hemen harcanması gerekir. Kompleks karbonhidratlar ise uzun süreli enerji verir ve dayanıklılığımızı artırır.
Gelsin Omega 3… Yumurta, ceviz ve somon
Her üçü de omega 3 yönünden oldukça zengin olan bu besinler enerji veren iyi birer seçenektir. Balık kas ve dokulara, yumurta ise merkezi sinir sistemine etki ediyor. Ceviz ise özellikle karaciğer ve kalp dostu bir besin, kolesterolü düşürmeye yardımcı oluyor.
Koyu yeşil sebzeler
Brokoliden lahanaya pazıdan maydanoza tüm yeşil yapraklı sebzeler ve otlar folat, C ve K vitamini açısından zengin olmakla beraber bol miktarda kalsiyum ve betakaroten içerir. Bunlar da beyin fonksiyonları için ciddi birer enerji kaynağıdır.
Sağlıklı atıştırmalıklar
Bir kase sebzeli çorba, tam tahıllı ekmek arasında peynirli minik sandviçler, kuru meyvelere eşlik eden fındık, badem ve ceviz gibi kuruyemişler öğün aralarında enerjinizi ateşlemek ve zinde kalmak için bire bir. Üstelik son derece sağlıklı birer atıştırmalık seçeneği. Bu öneriler, yalnızca enerji sağlamıyor, zengin besin öğeleri sayesinde vücudumuzu besliyor.
Sıvı alımı
Enerjimizi kaybetmemek için yapmamız gereken bir diğer önemli husus ise gün boyu sıvı alımına dikkat etmek. Zaman zaman su içmeyi ve sıvı gıdalar tüketmeyi ihmal etsek de bunu bir alışkanlık haline getirmek zorundayız. Eğer vücudumuz sıvı kaybı yaşarsa, enerjimizin yerine gelmesi biraz zaman alabilir. Her gün en az 1,5 – 2 litre su içmek, bol sebze, meyve tüketmek, içecek olarak ise limonlu bitki çayları tüketmek enerjimizi sabit tutmamıza yardımcı olabilir.
Kaynak: