Gelişimleri açısından ergenlerin sağlıklı beslenmeleri, en az çocuklarınki kadar önem taşıyor. Beslenme ve egzersiz alışkanlıkları, sonraki yıllarda sağlık ve hastalık riski dengesini belirliyor. Farklı yaş dönemleri, farklı besin ihtiyaçlarını ortaya çıkarıyor.
Ergenler için beslenme
Gençlerin beslenme ihtiyaçları, ergenlik dönemindeki büyüme atağından etkilenir, farklılık gösterir ve günden güne değişebilir. Bu dönemde, demir ve kalsiyum eksikliği riski artar.
Demir
Ergenlerde demir eksikliği anemisi en yaygın rahatsızlıklardandır. Büyüme ve gelişme sırasında artan kan hacmi ve kas kütlesi nedeniyle, buna özellikle duyarlı olurlar. Hemoglobin ve kaslardaki protein miyoglobininin oluşumu, demir ihtiyacını artırır. Demir eksikliğine katkıda bulunan diğer faktörler, vücut ağırlığının artışı ve kızlarda menstrüasyonun başlangıcıdır.
Ergenlik dönemi diyetiyle ilgili en önemli hususlardan biri, yağsız et ve balık gibi demir açısından zengin gıdaların yanında fasulye, koyu yeşil sebze, sert kabuklu yemiş ve tahılların alımındaki artıştır.
C vitamini ve hayvansal proteinler, demirin emilimine yardımcı olur.
Kalsiyum
İskelet, kalsiyum depolarının en az %99’unu oluşturur. Kemik ağırlığındaki en hızlı artış, ergenlikte gerçekleşir. İskeletin gelişmesi için gereken tüm kalsiyum gıdalardan alınmalıdır.
Çocukluk ve ergenlik döneminde en yüksek kemik kütlesine ulaşmak, sonraki yıllarda osteoporoz riskini azaltmak için çok önemlidir. Önerilen kalsiyum, süt, yoğurt ve peynir gibi gıdalardan sağlanabilir.
Kalsiyum, D vitamini ve fosfor gibi diğer vitamin veya minerallerin iyi bir kaynağı olmasının yanı sıra, kemiklerin oluşması için gereklidir.
Fiziksel aktiviteler de kemik kütlesi ve yoğunluğunun oluşmasına yardımcı olur.
Düzenli yeme alışkanlığı neden önemlidir?
Beslenme alışkanlıkları, erken çocukluk ve ergenlik döneminde gelişir. Ev ve okul ortamları, çocuğun gıdalara karşı tutumunu belirlemede önemli rol oynar.
Gençler, popüler gıda ve zayıflama merakının yanı sıra öğün atlama ve düzensiz beslenme alışkanlıkları geliştirme eğiliminde olurlar. En sık atlanan öğünlerden biri kahvaltıdır.
Atıştırmalıklar, çocuklar ve gençler için yemek düzeninin ayrılmaz bir parçasını oluşturur. Ara öğünler, gün boyunca enerji ihtiyacının karşılanmasına yardımcı olabilir. Okul müfredatında beslenmenin öğretilmesi, çocukların gıdalar hakkında bilinçli seçimler yapma bilgisine sahip olmalarını sağlar.
Enerji ihtiyaçları
Ergenlerin enerji gereksinimleri büyüme hızlarına paraleldir. Gıda alımında çeşitlilik, büyüme ve gelişme için yeterli besinleri sağlar.
Stres ve duygusal rahatsızlıklar, ergenlerde enerji dengesini ciddi şekilde etkileyerek çok az veya çok fazla gıda tüketimine neden olabilir. Enfeksiyonlar, sinirlilik, adet, diş veya cilt sorunları iştahta değişikliklere, anoreksi ve obezite gibi hastalıklara neden olabilir.
Obezitenin ergenlik döneminde gelişmesinde, ilerlemesinde ve sürdürülmesinde aktivite eksikliği önemli bir rol oynar. Hareketsizlik sadece aşırı kilo ve obezite gelişiminde değil, aynı zamanda kronik hastalıkların gelişiminde de birincil role sahiptir. Çocuklar ve gençler, günde en az 60 dakika aktif olmaya çalışmalıdır.
Yaşamın erken dönemlerinde, doğru beslenme ve yaşam tarzı seçimlerini yapmak, çocukların ve gençlerin yaşamları boyunca takip edebilecekleri sağlıklı davranışlar geliştirmelerine yardımcı olur.
Kaynak: