Nedense sağlıklı beslenme, ideal kiloya ulaşma gibi konular sadece kadınların tekelindeymiş gibi bir algı söz konusu. Halbuki sağlıklı bir yaşam için herkesin üzerinde kafa yorduğu ortak bir konu olmalı. Peki erkekler özelinde bu konuyu düşünürsek…
Protein tüketimi
Öncelikle işe protein zengini besinler, sebze ve meyveden oluşan dengeli bir beslenme listesi oluşturmakla başlayın. Örneğin haftada en az 2 öğününüzü balığa ayırın. Özellikle Omega3 bakımından oldukça zengin olan somon, uskumru ve ton balığını tercih edin. Protein denince sadece kırmızı et diye düşünmeyin. Zira hindi eti ve tam tahıllar gibi başka protein kaynakları da var.
Lifli Besinler
Bunun yanında her gün lif tüketilmesini salık veren uzmanlar, lif tüketim miktarını genç erkekler için günlük 38 gram, 50 yaş üstü içinse 30 g ile sınırlıyorlar. Peki ama en zengin lif kaynakları neler? Tabii ki tam tahıllı ekmekler, keten tohumu, sebzeler ve meyveler, kuru baklagiller lif alımını kolaylaştıracak eşsiz kaynakların başında geliyor. Hayvansal yağlar yerine bitkisel yağları tercih edin. Ayrıca trans yağları ve kısmi hidrojene yağları hayatınızdan tamamen çıkarın. Kızartma yerine ızgara, haşlama, buğulama gibi yöntemleri tercih edin.
Potasyumu ihmal etmeyin
Daha güçlü bir kalp için de her gün 1-2 yemek kaşığı öğütülmüş keten tohumu ya da bir avuç ceviz ve fındık yemeye özen gösterin. Yemeklerde ya da salatalarda mutlaka domates ya da domates sosu kullanın. Çünkü domates, prostat sağlığınızı destekler. Potasyum, kan basıncını azaltarak kalp krizi riskini azaltır. Potasyum ise en çok domates, koyu yeşil yapraklı sebzeler, muz, kabak çekirdeği ve patateste bulunur. Bu nedenle bu besinlere hayatınızda yer açmayı unutmayın. Ayrıca yapılan araştırmalara göre ahududu, böğürtlen, dut, elma gibi içeriğinde bolca flavonoid bulunduran besinler tüketen erkeklerin Parkinson hastalığına yakalanma ihtimali düşük.
Ayrıca egzersiz yapıyorsanız mutlaka sonrasında protein içeren bir öğüne beslenme listenizde yer vermelisiniz. Çünkü bu tarz bir beslenme kas yapımına yardımcı olur.
Son bir not olarak antioksidanların (lahana, brokoli, karnabahar, brüksel lahanası vb.) erkeklik hormonlarının düzenli çalışmasına katkı sağladığını da hatırlatmadan geçmeyelim.
Derleme kaynaklar: