Efsaneler ve yanlış anlamalardan bilim ve cerrahiye, bazı erkeklerin başlarının neden cabriolet arabalar gibi açıldığı ve bu konuda ne yapılabileceği ciddi bir merak konusu.
Saç kaybının ihtimali bile bazı erkeklere endişe verebiliyor. Elbette dünyada daha büyük sorunlar var ama bunu bir de aynaya bakınca yavaş yavaş yok olan saç çizgisini görenlere söylemeyi deneyin!
Saç dökülmesinin gerçek nedenleri, neyin sebep olduğu, nasıl önlenebileceği ve bununla nasıl başa çıkılacağı hakkında bilinenler şaşırtıcı derecede az.
Saç dökülmesiyle ilgili bilinen ve bilinmeyen bilimsel gerçekler
Bunları kötü ve daha kötü gerçekler olarak ikiye ayırabiliriz: 50 yaşına geldiğinizde, saçınızın bir kısmını kaybetme olasılığınız yüzde 50. Saç dökülmesi hakkındaki bilimsel araştırmalar, çalışmalar, öneriler ve istatistikler sadece belirli bir etnik köken karışımına ait.
Kellik nedeni ile ilgili en öncelikli evrensel gerçek şu ki genetik olarak yatkınsanız bundan kaçamayabilirsiniz. Bir başka deyişle saç dökülmesi kalıtsal olabilir. Çoğu erkek için, androgenetik alopesi olarak bilinen erkek tipi kellik en olası senaryo olarak karşımıza çıkıyor.
Cinsel organlar ve işlevlerinden, kas kütlesinden ve daha derin bir ses tonundan sorumlu hormon olan dihidrotestosteron (DHT) da nedenler arasında gösterilir. DHT’nin neden saç dökülmesine sebep olduğu konusunda pek çok soru cevapsız. Bununla beraber, saç kökleriniz ne kadar çok DHT alıcısına sahipse, o saçı kaybetme olasılığınız o kadar yüksek.
Tedavi
En önemli tedavi adımı erken müdahale.
Erkeklerde topikal minoksidil ve oral finasterid kullanılması onaylı tedaviler. Fakat bunların dikkate alınması gereken yan etkileri de var.
Bazı şampuanlar, DHT’yi folikülde tamamen bloke ettiğini iddia ediyor. İyi bir şampuan, aktif bileşen olarak yüzde 1-2 ketokonazol içermeli. Bu konuda işe yarayabilecek enjeksiyonlar da bulunuyor.
Bazı bitkisel uygulamalar, cerrahi, mezoterapi ve nadiren yapılsa da kozmetik dövme gibi müdahale yöntemleri de seçenekler arasında.
Bütün bunlar bir doktor konsültasyonunda tartışılabilir. Hekiminiz size mutlaka cerrahi ve cerrahi olmayan seçenekler sunacaktır.
Cerrahi müdahale
Evet, işe yarayabilir ama bunun da sınırları var.
AGA tedavisinde saç ekimi, rotasyon flepleri, deri redüksiyonu, delgi greftleme (punch graft) ve tek tek folikül transplantasyonunu içeren değişik cerrahi yaklaşımlar bulunuyor.
Günümüzde AGA tedavisinde foliküler ünite nakli en çok kullanılan yöntem. Operasyon sonrasında nakledilen saç foliküllerini korumak ve geliştirmek amacıyla, medikal tedavi ile desteklenebiliyor.
Cerrahi müdahaleden önce dikkat edilmesi gerekenler
Herhangi bir işlemden önce ve sonra düzenli olarak doktorunuza görünün. Ayrıca, beklentilerinizi yönetebilmek için ne istediğinizi gösteren fotoğraflar bulun. Herhangi bir saç dökülmesine bağlı nedenlerden dolayı ameliyat geçirmeyi düşünen erkekler için bunun büyük bir adım olduğu unutulmamalı. Sosyal ve fizyolojik açıdan rahat olabilmek zaman alabiliyor.
Kaynak: