Et beni ve benler farklı türde cilt büyümeleridir. İkisi arasındaki fark ise benlerin cilt altında kökleri varken et benlerinin kökleri yok denecek kadar küçüktür ve çok ince bir sapla deriye bağlıdırlar. En sık sorulan sorulardan biri bu iki durum arasındaki fark ve cilt üzerindeki bu benlerin tehlikeli olup olmadığıdır… İçeriğimizde bu iki farklı ben türü hakkında merak ettiklerinizi bulabilirsiniz.
Et benleri
Et benleri cildin herhangi bir yerinde gelişebilir. Bu benler yağ hücreleri, sinir hücreleri ve kolajen liflerinden oluşur. Büyümeler cildin geri kalanıyla aynı renkte veya pembe, kırmızı veya daha koyu renkte olabilir.
Et benlerinin giysi veya takı gibi bir şeyin cilde tekrar tekrar sürtündüğü bölgelerde gelişme olasılıkları yüksektir:
- Boyun bölgesi
- Koltuk altları
- Göz kapakları
- Kasık
- Göğüslerin altı
Et benleri genellikle zararsızdır. Ancak aniden çok sayıda oluşması altta yatan bir hastalığa işaret edebilir.
Benler
Benler veya nevüsler, melanosit adı verilen pigment oluşturan hücrelerin iyi huylu büyümeleridir. Derinin herhangi bir yerinde gelişebilen lezyonlardır. Görünüm olarak farklılık gösterebilirler; üzerleri tüylü olabilir veya farklı şekil, boyut veya renklerde olabilirler.
Bununla birlikte, benler tipik olarak aşağıdaki özelliklere sahiptir:
- Deriye karşı düz veya hafif kabarıktırlar.
- Genellikle yuvarlaktırlar.
- Genellikle tek renktirler: kahverengi, pembe, kırmızı, siyah, mavi, ten rengi veya cilt tonu.
Et benlerinin aksine, benler her zaman zararsız değildir. Bazı durumlarda, benler cilt kanserine (melanom) dönüşebilirler. Melanin, deriye rengini veren renk pigmentidir. Bu pigmentler melanosit olarak adlandırılan cilt hücreleri tarafından üretilir. Eğer bu cilt hücreleri kontrolsüz bir şekilde bölünüp çoğalmaya başlarsa bu durum cilt kanseri olarak tanımlanır.
Bir benin atipik olup olmadığını belirlemek için aşağıdaki yöntem kullanılabilir.
- Asimetri: Benin bir tarafının diğerinden farklı olması.
- Sınır: Benin sınırının düzensiz ve girintili çıkıntılı olması.
- Renk: Birden fazla renkten veya çeşitli tonlarda olması.
- Çap: Melanomlar tipik olarak 6 milimetreden (mm) daha büyüktür.
- Gelişme: Benin şekil, renk veya boyut olarak değişmesi.
Ben aldırmak
Et benleri ve sağlıklı benler, tahrişe veya ağrıya neden olmadıkça veya kişi estetik kaygılarla bunları aldırmak istemedikçe genellikle tedavi gerektirmez.
Et benleri aşağıdaki yöntemlerle alınabilir.
Kesmek: Bölge uyuşturulur ve cerrahi bir aletle et beni çıkarılır.
Kriyocerrahi: Kesiye gerek kalmadan yapılan bu uygulamada sıvı nitrojen gibi bir madde uygulanarak et beni dondurulur ve ciltten ayrılır. İşlemin sonunda zamanla düşecek olan bir kabuk veya kabarcık oluşabilir.
Elektrodesikasyon: Isı kullanılarak yapılan bir uygulamadır. Yüksek frekanslı elektrik akımı bir elektrot aracılığı ile dokudaki benleri yakmak için kullanılır.
Özetle…
- Et benleri, bir sap veya gövdeden çıkıntı yapabilen yumuşak büyümelerdir. Boyutları 2 ila 50 mm arasında olabilir ve cildinin geri kalanıyla aynı renkte veya biraz daha koyudur. Ciltte tek başlarına veya daha büyük gruplar halinde büyüyebilirler.
- Benler düz veya hafif kabarık yuvarlak büyümelerdir. Tek renktir ve genellikle 6 mm’den küçüktür. Bazılarının üzerinde kıl çıkabilir.
- Melanoma işaret edebilen atipik benler asimetriktir, düzensiz bir sınıra sahiptir ve birden fazla renk veya tondan oluşabilir. Bunlar 6 mm’den büyük olabilir ve zaman içinde boyutları değişebilir.
Kaynak: https://www.medicalnewstoday.com/