Et tüketmeyi tercih etmeyenler için sebze ve tohumlarla hazırlayabileceğiniz 3 tarifimiz var.
Bakla ve labne ile fırında tatlı patates
Malzemeler:
- 1 kg kaya tuzu
- 4 küçük tatlı patates
- 200 g çavdar ekmeği (kabukları çıkarılmış, kaba kesilmiş)
- ¼ bardak (60ml) sızma zeytinyağı
- 2 diş sarımsak, ezilmiş
- Deniz tuzu ve kırmızı karabiber
- 335g labne peyniri
- 2 bardak (240g) iç bakla
Hazırlanışı:
Fırını 200°c’ye önceden ısıtın. Büyük bir fırın tepsisine tuzu tek sıra halinde yayın. Tatlı patatesleri üstüne koyun ve 30-40 dakika veya yumuşayana kadar pişirin.
Çavdar kırıntılarını yapmak için ekmeği bir mutfak robotuna koyun ve ince kırıntılar oluşana kadar çekin. Kırıntıları büyük bir kaseye koyun ve 2 yemek kaşığı yağ, sarımsak, tuz ve karabiberi ekleyin ve iyice karıştırın. Büyük bir fırın tepsisine yerleştirin ve 5-6 dakika veya altın rengi ve gevrek olana kadar pişirin.
Tatlı patateslerin kabuğunu dikkatlice soyun ve atın. Her tatlı patatesi servis tabağına alın. Üzerine labne ve bakla serpin ve tuz, karabiber, çavdar kırıntıları ilave edin. Servis için kalan yağı gezdirin.
Tohumlu Çıtır Tofu
Malzemeler
- ¼ bardak (50g) chia tohumu
- ⅔ bardak (70g) kinoa
- ⅔ bardak (50g) panko (ekmek kırıntısı)
- 2 yumurta beyazı
- 600g kuru tofu (süzülmüş ve kalın dilimlenmiş)
- ¼ bardak (60ml) bitkisel yağ
- ½ çay kaşığı susam yağı
- 2 çay kaşığı ince rendelenmiş zencefil
- 250 g salatalık (dilimlenmiş)
- Nane yaprakları (ince doğranmış)
- 2 yemek kaşığı hafif soya sosu
- 1 küçük kırmızı biber (ince doğranmış)
- Tuz ve karabiber
Hazırlanışı
Sosu yapmak için soya sosu ve biberi küçük bir kaseye koyup karıştırın.
Bir kaseye chia ve kinoaları, ekmek kırıntılarını, tuz ve karabiberi koyun ve karıştırın.
Yumurta aklarını bir kaseye alın ve köpürene kadar çırpın. Tofuyu önce yumurta beyazına ardından kaplamak için chialı karışımına bulayın.
Bitkisel yağı büyük bir yapışmaz tavada yüksek ateşte ısıtın. Tofuyu gruplar halinde her iki tarafta 1-2 dakika veya altın rengi ve gevrek olana kadar pişirin. Kağıt havlunun üzerine alıp sıcak tutun.
Susam yağı ve zencefili orta boy bir kaseye koyun ve çırpın. Salatalık ve nane yapraklarını ekleyin ve karıştırın.
Tofuyu salatalık salatası, biberli soya sosuyla servis edin.
Mantarlı yumurtalı tost
Malzemeler:
- 2 yemek kaşığı tuzsuz tereyağı
- Zeytinyağı
- 8 adet mantar (uçları kesilmiş ve eşit parçalara dilimlenmiş)
- 3 diş sarımsak (ezilmiş)
- 3 büyük dal kekik
- ½ arpacık soğanı (ince kıyılmış)
- Tuz, karabiber
- 2 yemek kaşığı krema
- 2 kalın dilim ekşi maya veya köy ekmeği (kızartılmış)
- Zeytinyağı, limon suyu ve tuz ile tatlandırılmış bir avuç roka
- 2 yumuşak haşlanmış yumurta, üzerine tuz ve karabiber
Hazırlanışı:
Büyük bir tavayı orta-yüksek ateşte ısıtın ve tereyağını eritin. Eridikten sonra mantarları, sarımsak ve kekiği ekleyin ve mantarlar hafifçe kızarıp yumuşayana kadar ara sıra karıştırarak pişirin.
Arpacık soğanlarını tavaya ekleyin, her şeyi tuz ve karabiberle tatlandırın ve arpacık soğanları yumuşayıp kokusu çıkana kadar 1-2 dakika soteleyin. Sarımsak ve kekiği tavadan çıkarın, ardından kremayı ekleyin ve birleştirmek için karıştırın. Isıyı orta seviyeye düşürün ve kısa bir süre tüm malzemelerin özdeşleşmesi için pişirin.
Kızarmış ekmeğin üzerine birkaç kaşık mantar ve sos koyun, ardından roka yapraklarını serpin. Yumurtaları yeşilliklerin üzerine yerleştirin isterseniz üzerine istediğiniz bir peyniri de rendeleyebilirsiniz.