Tarif ve fotoğraflar: Cansu Coşkun
Sizlerle paylaşmış olduğum Vanilyalı Chia Pudding tarifimde aynı zamanda tarifle beraber tüketmeyi önerdiğim ev yapımı granola tarifimi de sizlerle ayrıca paylaşacağımı söylemiştim. En güzel granolanın evde yaptığımız granola olduğu konusunda artık çoğu kişi hemfikir. Ve evde yaptığınız granolalar içinde en lezzetli tarifin, şimdi sizlerle paylaşacağım bu tarif olduğunu iddia edebilirim. Öyle ki ben bu tarifi denedikten sonra, bu granola dışında granola yiyemez oldum. Eğer sabahları granola tüketerek güne başlamayı sevenlerdenseniz bu tarife siz de bir şans vermelisiniz…
Malzemeler:
- 3 çorba kaşığı Hindistan cevizi yağı
- 80 gr Hindistan cevizi şekeri
- 120 ml pekmez/akçaağaç şurubu/ keçiboynuzu özü/ Agave şurubu
- 1 çay kaşığı tuz
- 1 dolu tatlı kaşığı tarçın
- 240 ml (1 bardak) su
- 2 çorba kaşığı Hindistan cevizi sütü (opsiyonel)
- 150 gr Hindistan cevizi
- 350 gr yulaf
- Çiğ kaju
- Kabak çekirdeği
- Ayçekirdeği
Hazırlanışı:
Fırını önceden 130 dereceye ayarlayın. Orta ateşte bir tencereye Hindistan cevizi yağını ve şekeri ilave edip şeker eriyene dek karıştırarak pişirin. Ardından karışıma ikinci tatlandırıcıyı, tuzu, tarçını ve eğer kullanacaksanız tahini ekleyin. Macun gibi bir kıvam alacak. Bu aşamada suyu ve eğer ekleyecekseniz Hindistan cevizi sütünü ekleyip iyice homojen olana dek karıştırın. Son olarak yulafı ve Hindistan cevizini de ekleyip iyice lapa kıvamını alıncaya dek karışıma yedirin, orta ateşte eze eze bir süre karıştırmaya devam edin. Tamamen homojen bir lapa olunca, yağlı kağıt serdiğiniz fırın tepsisine eşit şekilde yayarak yerleştirin ve fırına verin. Yaklaşık 2 buçuk saat boyunca 30-40 dakikada bir olmak üzere fırından çıkarıp istediğiniz büyüklükerde parçalayarak karıştırıp fırına geri vermeniz gerek. Artık sertleşmeye ve granola kıvamını almaya başladığı anda bütün kuruyemişleri (isterseniz rondoda biraz çekerek) ve başka ne eklemek istiyorsanız ( kuru meyve vs.) üzerine ekleyip güzelce karıştırıp 20 dakika daha fırınlayın. Hazır olan granolanızı fırından aldıktan sonra soğumasını bekleyip, kapalı bir kaba kaldırdıktan sonra 1 ay içinde tüketebilirsiniz. Ancak tecrübelerimden yola çıkarak kısa zaman içerisinde biteceğini söyleyebilirim.
Aklınızda bulunsun!
*Tarif için Hindistan cevizinin bolca ürününü kullandığımızı fark etmişsinizdir. Zaten bu granolayı da böylesine lezzetli kılan da bu olacak!
*Tarif için en kilit noktalardan biri ince yulaf kullanmak olacaktır. Ancak ince yulafla istediğimiz bulutsu granola kıvamını yakalayabilir. Aksi takdirde yulaf taneleri birbirinden ayrılarak tane tane kalmaya devam edecektir.
*İkinci tatlandırıcı yerine bal yerine envai çeşit alternatif yazmamın nedeni balın ısıtılınca yapısında meydana gelen olumsuz değişiklikler olması. Ayrıca alternatif olarak sadece yazdıklarım değil, arzu ettiğiniz aynı yapıda başka herhangi bir tatlandırıcıyı da kullanabilirsiniz. Ya da az tatlı olmasını istiyorsanız hiç ikinci tatlandırıcı katmayıp, biraz Hindistan şekeri miktarını arttırıp tarife aynen devam edebilirsiniz.
* İsteyenler tarife yarım çay bardağı tahin de ilave edebilirler. Tahin de bu tarife çok yakışıyor!
*Fırınlama süresi fırından fırına değişecektir. Kontrollü bir şekilde gözlemleyerek istediğiniz kıvama gelene dek fırınlayınız.
*Tarifi diğer granola yapımlarından daha zahmetli kılan belki de fırınlama şekli ve süresi olacaktır ama lezzetini arttırıp kıvamını tutturanın da bu olduğunu unutmayın.