Malzemeler:
Şerbet için
- 4 su bardağı şeker
- 1,5 su bardağı su
- 1 dilim limon
Lokum için
- 1 su bardağı Mısır nişastası
- 1 tatlı kaşığı krem tartar (aktarlarda bulabilirsiniz)
- 3 su bardağı portakal suyu
- Fındık, ceviz, badem (arzuya göre)
- Hindistan cevizi
Alternatif sıvı malzemeler: Vişne suyu, nar suyu, gül suyu
Hazırlanışı:
Önce şerbeti hazırlayarak başlayın. Tencereye şekeri ve suyu ilave edip şeker eriyene kadar karıştırın. Şeker eriyince bir dilim limonu ilave edip şerbeti kaynamaya bırakın. Kaynadıktan 3-4 dakika sonra ateşten alın.
Portakalları sıkın, damak tadınıza göre biraz daha sıvı eklemek için limon ya da mandalina suyu da ekleyebilirsiniz.
Bir tencereye mısır nişastasını alın üzerine krem tartar ekleyin, portakal suyunu da ilave edip nişasta çözülene kadar karıştırın. Nişasta çözülünce orta ateşte karıştırmayı hiç bırakmadan koyulaşana kadar pişirin. İyice koyulaşınca önceden hazırladığınız şerbeti kepçe yardımıyla alıp üç ya da dört seferde, karıştırmaya devam ederek nişastaya ekleyin. Nişasta şerbeti emip macun kıvamına gelmeli. Bu aşamadan sonra ocağın altını kısın ve yaklaşık 40 dakika karıştırmaya devam edin. Bu sürenin sonunda lokum tencereye hafif yapışmaya başlayacaktır. Ocağın altını kapatmadan fındık, ceviz ya da badem parçaları ilave edin ve son bir kez karıştırıp ocaktan alın.
Lokumu dökeceğiniz kabın tabanını çok az sıvı yağ ile yağlayın. Yağladığınız kaba bol Hindistan cevizi serpin. Lokumu sıcakken bu kaba hemen dökün. Üzerine de Hindistan cevizi serpin ve lokumu 4-5 saat soğumaya bırakın.
Kabı ters çevirin ve soğumuş lokumu mutfak tezgahına alın. Kolay kesebilmek için bıçağınızı ıslatıp istediğiniz büyüklükte parçalar kesin. Parçaların yapışmaması için yine Hindistan cevizi kullanabilirsiniz.