Kanser, organlarımız ya da dokularımızdaki hücrelerin düzensiz bölünüp çoğalmasıyla başlıyor. Ne yazık ki erken evrede fark edilmediğinde tedavi fırsatı da kaçırılmış oluyor. Asrın vebası olarak tanımlansa da sağlıklı yaşam yolunda atacağımız her adım kanserin vücudumuzda oluşmasını engellemek için önemli.
Türk Tıbbi Onkoloji Derneği’nin akciğer kanserine yönelik toplumsal farkındalığı artırma hedefiyle hayata geçirdiği www.akcigerimiziokuyoruz.com web sitesinde dünya çapında ve Türkiye’de kanserden kaynaklanan ölümlerin en yaygın nedeni olan akciğer kanserine dair belirti, risk faktörleri ve yaygınlık gibi başlıklar altında bilgiler yer alıyor.
Akciğer Kanseri Farkındalık Ayı’nda yapılan açıklamada web sitesndeki “Akciğerimizi Okuyoruz Testi”ni, bir yıl içerisinde 11 bine yakın kişinin doldurduğu açıklandı. Sağlık Bakanlığı verilerine göre akciğer kanseri vakalarının yüzde 80’inin nedenini oluşturan tütün tüketim miktarının yanı sıra asbest ve ağır metaller gibi mesleki ve çevresel risk faktörlerine maruz kalma sıklığının da ölçüldüğü test çarpıcı bulgular ortaya koydu.
Akciğer kanseri dünyada erkekler arasında en sık görülen kanser türü iken kadınlarda da üçüncü sırada yer alıyor. Akciğerimizi Okuyoruz Testi”ni ise son bir yılda yüzde 64 oranında erkekler, yüzde 36 oranında da kadınlar doldurmuş. Şehir dağılımında İstanbul (%32), Ankara (%12) ve İzmir (%11) ilk üç sırayı paylaşıyor. Test formunu dolduranların yaş aralıkları şöyle sıralanıyor:
- 31-40 Yaş: %34
- 41-50 Yaş: %25
- 18-30 Yaş: %24
- 51+ Yaş : %17
Birkaç dikkat çeken bilgi daha;
Test formunu dolduranların yüzde 43’ü sigara ya da tütün ürünü kullandığını belirtirken, yaşamsal ve çevresel risk faktörlerine maruz kalma oranları şöyle sıralanıyor:
- Sigara kullananların yüzde 70’ini erkekler oluşturuyor.
- Test formunu dolduranların yüzde 19,5’i bir dönem sigara kullanıp hali hazırda sigara kullanımını bırakmış bulunuyor, yüzde 8’i ise kendisini pasif içici olarak tanımlıyor.
- Test formunu dolduranların yüzde 4,4’ü asbest, radon, arsenik, berilyum, kadmiyum, uranyum, vinil klorid, nikel kromat, kömür ürünleri, petrol ürünleri gibi kansere yol açan kimyasallara maruz kaldığını bildiriyor.
- Test formunu dolduranların yüzde 3,5’i KOAH hastası, yüzde 2,6’sı ise verem (tüberküloz) hastalığı geçmişine sahip.
- Test formunu dolduranların yüzde 0,6’sı daha önce akciğer kanseri geçirdiğini belirtirken, yüzde 23,3’ü ise ailesinde (kan bağı taşıdığı akrabalarında) akciğer kanseri vakası gördüklerini ifade ediyor.
Kaynaklar:
Akciğerimizi Okuyoruz 2020 Kasım – 2021 Kasım arası test sonuçları
https://hsgm.saglik.gov.tr/tr/haberler/akciger-kanseri-farkindalik-ayi-2.html