‘Farkındalık’ gündelik konuşma dilimize adapte olan en popüler kelimelerden. Peki farkındalığı ne kadar doğru kullandığımızın acaba farkında mıyız? Nedir bu farkındalık, bize ne fayda sağlar?
Öncelikle farkındalık, kişinin düşünceleri, duyguları ve duyumları hakkındaki görüsünü derinleştirmeye yönelik bir öğretidir. Ses, koku ve nesneler gibi çevrenin özelliklerini gözlemlemeyi içerebilir. Dikkati dağıtmadan tek bir göreve odaklanmayı da ifade edebilir. Ayrıca farkındalık temelli bilişsel terapi dahil olmak üzere modern psikoterapi yaklaşımlarının bir parçasıdır.
Pek çok insan, kazandığı farkındalıkla kendisine ve hayata bakış açısının değiştiğinden, daha rahat ve mutlu bir insan olduğundan bahsediyor. Kişisel gelişim konularının merkezinde de hep bu kavram var. Farkındalık kazanmanın ne olduğunu, faydalarını ve nasıl uygulanacağını merak ediyorsanız doğru yerdesiniz.
Kendini yansıtmanın benlik kavramı gelişimini desteklediğini gösteren araştırmalar var. Bu, bir kişinin kendini gözlemleyerek veya analiz ederek kişisel gelişimini deneyimlemesidir. İnsanların kendilerini ve çevrelerini daha iyi algılamalarına yardımcı olan farkındalık uygulamaları, dikkati, odak, konsantrasyon ve zihinsel netlik geliştirmek için bir araç olarak kullanmayı sağlayabilir. Farkındalık uygulamaları zihinsel ve duygusal faydanın yanı sıra fiziksel sağlığı da olumlu yönde etkileyebilir. Fiziksel düzeyde farkındalık uygulamak, rahatlamayı sağlarken ağrıyı azaltır.
2021’de yapılan sistematik incelemeye göre, farkındalık temelli stres azaltma müdahaleleri kan basıncını düşürme açısından faydalı. Farkındalık, kötü uyku, sağlıksız beslenme alışkanlıkları ve maddelerin zararlı kullanımı dahil olmak üzere potansiyel olarak zararlı alışkanlıkları da azaltabiliyor. Akıl sağlığı açısındansa farkındalık uygulamaları zihinsel sağlık üzerinde olumlu bir etkiye sahip ve insanların sağlıklı düşünce kalıpları geliştirmelerine yardımcı oluyor. Frontiers in Human Neuroscience’da 2019 yılında yayınlanan araştırmaya göre, bazı meditasyon çeşitlerini uygulayan kişiler kaygı, depresyon, ruminasyon ve duygusal durum konusunda olumlu etkiler yaşadılar. Farkındalık uygulamaları sayesinde insanlar daha sakin, sabırlı ve empatik olabiliyor.
Farkındalık nasıl uygulanır?
Farkındalık uygulamaları, düşünceleri, duyguları ve davranışları düzenlemeyi içerir. Bunu sağlamak için çeşitli teknikler kullanılıyor. Meditasyon, nefes alma uygulamaları ve zihin-beden egzersizleri bu teknikler arasında en çok karşımıza çıkanlar. Şimdi farkındalık uygulamalarına bir göz atalım…
Meditasyon: Çoğu meditasyon türü, kişinin düşüncelerine, hislerine ve duyumlarına odaklanmayı içerir. Kişi ayrıca nefesinin ve çevresinin daha fazla farkına varır.
Yoga Nidrası: Yoga uykusu olarak da bilinen Yoga Nidra, derin gevşemeyi teşvik eden, uyanıklık ile uyku arasında bir sakinlik durumuna ulaşmayı amaçlayan bir meditasyon uygulamasıdır.
Nefes Çalışması: Kutu solunumu, alternatif burun deliği solunumu ve diyafram nefesini içerir.
Aşamalı Gevşeme: Görselleştirmeyi ve vücudun sistematik farkındalığını içerir. Bir kişi, vücudundaki hislere veya gerginlik alanlarına dikkat edebilir.
Zihin-Vücut Egzersizleri: Zihin-beden egzersizleri arasında yoga, tai chi ve çikong bulunuyor.
Dikkat Aktiviteleri: Bu uygulamayla insanlar bir etkinlik yaparken tüm dikkatlerini şimdiki ana vermeyi öğreniyor.
Sesle Şifa: Sesle şifa teknikleri, iyileşmeyi ve rahatlamayı teşvik edebilecek ses dalgaları ve titreşimler
yaratıyor.
Kaynak: https://www.medicalnewstoday.com/