Malzemeler
Hindi: 600 gr hindi göğsü
2 çorba kaşığı zeytinyağı
1 çorba kaşığı tereyağı
1 çorba kaşığı limon suyu
Garnitür ve süsleme:
4 adet bebek havuç
4 adet kuşkonmaz
1 adet küçük kırmızı pancar (Yapraklı)
1 adet küçük turp
4 adet böğürtlen
2 adet limon
1 adet salatalık
1 adet yeşil biber
1 adet kapya biber
3-4 adet kornişon turşu
4 adet kabak çiçeği
1/2 demet ıspanak
1⁄2 su bardağı krema
4 adet arpacık soğan
1 çorba kaşığı zeytinyağı
İsteğe göre mevsim çiçekleri
Tuz, Karabiber
Soslar:
1/2 adet limonun suyu
2 çorba kaşığı zeytinyağı
1 çay kaşığı sumak
1 çorba kaşığı bal
1 çorba kaşığı süt
2 çorba kaşığı mayonez
1 çorba kaşığı elma sirkesi
Yapılışı
Tereyağını cam bir kasede benmari usulü eritin. Üzerine zeytinyağı, limon, tuz ve karabiberi ilave edin. Tüm malzemeleri iyice karıştırarak homojen bir sos elde edin. Hindi göğsünü bu sosun içinde 1 saat, mümkünse bir gece dinlendirin. Dinlenmiş hindiyi cam bir fırın kabına yerleştirin. Üzerinde bu sosu yavaşça dökün. Cam kaseyi ise içi bir parmak suyla dolu olan geniş fırın tepsisine yerleştirin. Fırını 160 dereceye ayarlayın ve hindinin üstü nar gibi kızarana dek yaklaşık 1 saat kadar pişirin. Bu esnada fırın teli de fırının alt bölümünde ısınsın. Unutmayın ki hindinin yaşı, ağırlığı ve dinlendirme süresi gibi özelliklere göre pişme süresi değişebilir. Bebek havuçları, kırmızı pancarı ve pancar yapraklarını iyice yıkayın. Yaprakları kurulayıp kenara alın. Havuçları 5 dakika kadar haşlayıp süzün ve kenara alın. Pancarı ise yumuşayana dek haşlayın. Daha sonra pancarı soyun ve küp doğrayın. Kuşkonmazı dikenlerinden ayırıp, sap kısmından 2-3 cm kadar kesip yıkayın. 5 dakika kadar haşlayıp 1-2 dakika soğuk suda bekletin ve süzüp kenara alın.
Turpu yıkayıp kurulayın ve soyun. Ardından halka halinde doğrayın. Böğürtlenleri yıkayıp süzün. Salatalık, biber ve ıspanakları iyice yıkayıp kurulayın. Salatalıkları soyun, kornişonlar ve biberlerle birlikte incecik doğrayın, tuz ve karabiber serpip kenara alın. Ispanakları ince doğrayıp haşlayın ve süzün. Arpacık soğanlarını küçük doğrayıp tavada zeytinyağında pembeleşinceye kadar kavurun, tuz ve karabiber ilave edin; ıspanak ve kremayla karıştırıp kenara alın.
Sos için, limon suyu, zeytinyağı ve sumağı karıştırıp salatalıkların üzerinde gezdirin. İyice karıştırıp kenara alın. Mayonez, bal, süt ve elma sirkesini de iyice çırpın. Hindinin pişmesine yakın, fırın telini çıkarın ve düz bir yere koyun. İki adet limonu boydan ikiye kesin. Dört parçayı düz kısımlarından fırın ızgarasına koyup beş dakika pişirin. Pişen hindiyi fırından çıkarıp birkaç dakika bekleyin ve dilimleyin.
Tabaklara öncelikle son hazırladığınız mayonezli sostan sürün. Üzerine hindi dilimlerini ve pişen limonlardan koyun. Hindinin üzerine ise salatalıklı ezmeyi yerleştirin. Tabaklara birer adet bebek havuç, böğürtlen, kabak çiçeği ve kuşkonmaz koyun. Birkaç küp pancarı da serpiştirdikten sonra kabak çiçeğinin üzerine kremalı ıspanağı yerleştirin. Kabak çiçeği bulunduğunuz mevsimde yoksa kremalı ıspanağı yalnız ya da bir parça marul üzerinde de sunabilirsiniz. Son olarak turp, mevsim çiçekleri ve bir pancar yaprağıyla süsleyin.