Tarif ve fotoğraflar: Cansu Coşkun
Uzun zamandan beri severek takip ettiğim diyetisyen Hande İşsever’in @itsnutritionblog adlı instagram hesabında zamanında görmüş olduğum ve iyi ki takip ediyordum da bu şahane fikri kaçırmadım dediğim muhteşem bir fit pizza tabanı tarifini paylaşmak istiyorum sizlerle. Ben bu tabanın üzerine şimdi tarifini yazacağım ve her türlü pizzaya uygulanabilecek çok lezzetli domates sosumu döktüm ve sonra da üzerine bol bol mozarella peyniri ve taze biberiye ekledim. Siz dilediğiniz peyniri ekleyebilirsiniz tabii, ayrıca üzerini damak tadınıza göre taze kekik, fesleğen yaprakları, mantar, roka gibi envai çeşit alternatifle çeşitlendirebilirsiniz. Yanında hazırlayacağınız basit bir salatayla beraber harika ve çok pratik aynı zamanda sağlıklı ve tatmin edici bir akşam yemeği menüsü olacaktır.
Taban için malzemeler:
- 2 yumurta
- 4 yemek kaşığı yulaf unu
- 1-2 tatlı kaşığı süzme yoğurt
*Yulaf ununu marketten hazır olarak alabileceğiniz gibi, evinizdeki yulafınızı normal un yapısını alana dek rondoda çekerek elde edebilirsiniz impotenzastop.it. Aradaki tek fark elde çektiğiniz yulaf ununun daha kalın taneli olması olacaktır. Ben bunu minimuma indirmek için defalarca kez önce çektiğim yulaf ununu eleyip, sonra geride kalan taneleri yeniden çekiyorum. Bu bir fikir ancak şart mı diye sorarsanız, çok gerekli olduğunu söyleyemem.
Yapılış:
Tüm malzemeleri karıştırıyoruz. Tıpkı krep hamuru gibi akışkan ve hafif yoğun bir kıvam olacak, fakat eğer çok sıvı olduğunu görürseniz biraz daha yulaf unu ekleyerek karışımı hafif yoğun kıvama getirebilirsiniz. Bu karışımı yağlı kağıt serdiğiniz fırın tepsisinin ortasına dökerek bir kaşığın arkası yardımıyla düzgünce yayıyoruz. İster dikdörtgen, ister yuvarlak nasıl bir şekil isterseniz verebilirsiniz. Sonrasında hamurumuzu fırına verip 15-20 dakika kadar renk alıncaya ve kenarlarından yukarı kalkmaya başlayıncaya dek pişiriyoruz. Bu aşamada fırından alıp üzerine hazırladığınız domates sosunu, peyniri ve dilediğiniz malzemeleri ekleyip peynir eriyip sosla bütünleşinceye dek biraz daha pişiriyoruz. Ve son derece tatmin edici, aşırı lezzetli, normal pizzaları asla aratmayan fit pizzanız hazır. Ne demek istediğimi bir şans verirseniz mutlaka anlayacaksınız!
Pizza için domates sosu tarifi:
- 4 büyük domates veya aynı ölçüye denk gelecek şekilde (450-500 gr) yazdan hazırlanmış domates konservesi
- 3 diş sarımsak
- 3 yemek kaşığı zeytinyağı
- 1 tatlı kaşığı domates salçası
- Karabiber, kekik, tuz
- Fesleğen yaprakları (opsiyonel)
Bir tavada zeytinyağı ile beraber çok ince bir şekilde doğradığınız sarımsağı kavurmaya başlayın. Kokusu iyice çıkınca salçayı ekleyin ve biraz daha kavurun. Ardından kabuğunu soyup minik minik doğradığınız domateslerinizi veya hazır olarak kullanacağınız domates sosunuzu tavaya ekleyin. Eğer domatesleri elinizde doğrayıp ekleyecekseniz domateslerin suyunun dökülmesine müsaade etmeyin. Mutlaka suyuyla beraber tavaya koymalısınız. Ya da kabukları soyulmuş domatesleri direk rondoda bir iki saniye çekmeniz yeterli olacaktır. Domatesleri de tavaya ekledikten sonra baharatları ve kullanacaksanız fesleğen yapraklarını damak tadınıza göre sosunuza ekleyin ve kaynayana dek pişirin. Kaynadıktan sonra altını kısıp dinlendirebilirsiniz. Sosunuz dilediğiniz şekilde kullanmaya hazır!