Son günlerde herkes geçmeyen öksürükten şikayetçi. Üstelik COVID ya da grip değiller. Durum sadece ülkemiz için geçerli değil, pek çok ülkede tipik viral üst solunum yolu enfeksiyonları geçiren, ancak haftalar ya da aylar süren öksürükleri olan alışılmadık sayıda hasta görülüyor. Peki bunun nedeni nedir?
Uzmanlara göre bu durum, solunum sistemimize saldıran ve tahriş eden bir patojenin etkisinden kaynaklanıyor. Birçok hastada uzun süren öksürüğe sinüs tıkanıklığı, boğaz ağrısı ve geniz akıntısı da eşlik ediyor. İnatçı öksürüğün antibiyotiklere yanıt vermemesi, tamamen viral olduğunu şeklinde yorumlanıyor.
Cleveland Clinic’e göre hastalığı temelinde “rinovirüs” yani COVID olmayan koronavirüsler veya adenovirüsler gibi soğuk algınlığına neden olan normal virüsler olabilir. Bir virüs solunum yollarına girdiğinde, hücrelerinizi enfekte eder ve çoğalır. Bu da boğazınızda, burnunuzda ve göğsünüzde iltihaplanma ve tahrişi tetikleyebilir ve bunların temizlenmesi zaman alır. Bu yaklaşımla inatçı öksürük büyük olasılıkla solunum yollarındaki uzun süreli iltihaplanmadan kaynaklanıyor. Virüs gittikten sonra bile vücut mukus üretmeye ve bronkospazmlara sahip olmaya devam ediyor, bu da solunum yollarındaki kasların gerildiği ve öksürüğe neden olduğu zaman dilimi; öyle ki bazı insanlar için bu iltihaplanma iki haftadan iki aya kadar sürebiliyor.
Haftalarca öksürüyorsanız ne kadar süre bulaşıcı olursunuz?
Üst solunum yolu enfeksiyonlarında, insanların tam olarak ne kadar süreyle bulaşıcı olduklarını belirlemek zor. Uzmanlar semptomlar ortaya çıkmadan önceki 24 saatin en bulaşıcı evre olduğunu belirtiyor. Bununla birlikte soğuk algınlığında genellikle ilk üç günün yayılma açısından kritik olduğu düşünülüyor, ancak bulaşıcılık bundan daha uzun süre de devam edebilir.
Öksürüğünüzü nasıl tedavi edersiniz?
Herhangi bir üst solunum yolu semptomunuz varsa, grip ve COVID için test yaptırmanız iyi bir fikir olacaktır. Soğuk algınlığı ve grip mevsiminin tam ortasındayız; bu virüsler en azından önümüzdeki birkaç ay boyunca hiçbir yere gitmiyor. COVID’de daha çok kuru öksürük ve baş ağrısı görülüyor, bu bulgular zaman zaman soğuk algınlığı ile karıştırılabiliyor.
- Doktorunuzun verdiği reçeteli ilaçların yanı sıra solunum yollarını rahatlatmak, balgamın birikmesini önlemek ve boğazınızı nemli tutmak için bol sıvı tüketmeniz önemlidir.
- Bal ve limon ikilisini bu dönemde bol bol tüketebilirsiniz. Ilık suya bal karıştırıp limon sıkarak içebilirsiniz.
- Zencefil ve limon da aynı şekilde sizi rahatlatır. Kaynayan suya küçük parçalar halinde doğradığınız zencefili, birkaç limon dilimini ve bir adet çubuk tarçını ekleyip 5 dakika kaynatın. Karışımı sıcak tüketin.
- Ilık tuzlu suyla yapacağınız gargara boğazınızı rahatlatabilir.
- Ihlamur, kekik ve papatya gibi bitki çaylarını tüketebilirsiniz.
Kaynak: https://www.huffpost.com/