Bal tam bir şifa kaynağı tabi eğer gerçekse. Zira son yıllarda içine katkı maddeleri eklenmiş olan sahte ballar insan sağlığını tehdit ediyor. İyi ama gerçek balı ben nasıl ayrıt ederim, diyorsanız yöntemi çok basit!
- Öncelikle marketlerden ya da bakkallardan bal alırken etiketinde “Bal kodeksine uygundur” ibaresinin olup olmadığına dikkat edin.
- Bunun yanında içindekiler kısmında eğer glikoz, glikoz şurubu, fruktoz şurubu, şeker gibi maddeler yer alıyorsa o bal katkılıdır.
- Diyelim ki marketlerden almak yerine direkt üreticiden almayı tercih ettiniz. Dolayısıyla da balın bir etiketi yok. Bu durumda da şekerlenip şekerlenmediğine bakmalısınız. Eğer bal bekledikçe kavanoz tabanından itibaren şekerlenmeye başlıyorsa o bal gerçektir. Çünkü gerçek balın buzdolabında 30 gün beklediğinde tereyağına benzer bir kıvam aldığı biliniyor.
- Sahte balların açık bir renge sahip olduğunu da unutmayın.
- Gerçek bal, kaşıkla aldığınızda uzar.
- Balın sahte olup olmadığını test etmenin bir diğer yolu da ılık su deneyidir. Bir yemek kaşığı balı bir bardak ılık suya koyun eğer bal gerçekse çözünmez ve bıraktığınız şekilde kalır.